Bokbussen, Serier

Rullande boktips – del sex: Serier, serier och lite annat!

Publicerat 12 november 2013 | Av |

”Jag säger bara Larry Gonick! Hans seriealbum är ett absolut måste om man är historieintresserad och dessutom ett serie-freak som jag”, säger Martin, bokbusschaufför på Göteborgs Stadsbibliotek.

Larry Gonick är en av många serieskapare som Martin engagerat berättar om för mig. Jag som själv aldrig läser serier blir riktigt nyfiken på att prova någon av alla Martins seriefavoriter.

Larry Gonick har skrivit om världshistorien från big bang till nutid,The cartoon history of the universe, i ett antal seriealbum. Martin har plöjt igenom dem allihop och gillar dem skarpt.

Serien Persepolis är också en favorit. ”Jag tycker att den är både mänsklig och jordnära. Därför gillar jag den”, säger Martin. Persepolis utspelar sig i Iran. Ett stycke nutidshistoria i serieform som skildrar en totalitär stat.

”Jag är också ett fan av Mike Mignola. Hans tecknarstil och härliga HP Lovecraft-inspirerade värld tilltalar mig mycket. Det är fullt av monster, härliga onliners och nazistskurkar”, berättar han vidare. Särskilt serierna Hell boy och B.P.R.D. rekommenderas varmt.

Eric Flints fantasyskildring 1632 är ytterligare ett hett tips. Martin berättar att handlingen utspelar sig i ett amerikanskt gruvsamhälle som förflyttas i tiden. Invånarna måste helt plötsligt anpassa sig till ett liv under omständigheter som gällde vid tiden för det trettioåriga kriget.

Han rekommenderar också en dystopi i serieformat som ”är fantastiskt vacker och som blandar mänsklig värme med djupaste elände”. Den heter Nausicaä of the Valley of the Wind och är skriven av Hayao Miyazaki, som inte bara är författare. Den omtalade filmen Spirited away är ett annat av hans verk.

Serier har Martin läst ända sedan han lärt sig att läsa. Hans val av serier har naturligtvis ändrats en hel del i takt med stigande ålder. Fortfarande kan han ändå då och då njuta av att läsa, för att nu bara nämna en av många gamla godingar, Stålmannen. Ur arvet efter just Stålmannen har ju många nutida hjältar inom seriegenren utvecklats, påpekar han.

De serier som Martin väljer att läsa ska helst vara fartfyllda och innehålla mycket humor. Den grafiska stilen är också betydelsefull för Martin. Han läser oftast på engelska.

Men läser han då inget annat än serier? Jo, det gör han förstås. Romaner, gärna med en handling som har historisk anknytning. Martin gillar också att lyssna på böcker, helst i MP3format och väljer då oftast föreläsningar om historia eller andra vetenskapliga ämnen. Av det utbud som erbjuds via Gotlib rekommenderar Martin exempelvis ljudboken The very best of the Feynmans lectures av Richard P. Feynman.

Läs också övriga blogginlägg om bokbusschaufförernas favoritläsning! Eva, Carina, Daniella, Ragnar och Pirjo

 

Kommentarer inaktiverade.