Skönlitteratur

Rullande boktips – del fem

Publicerat 22 mars 2013 | Av |

Bokbussen behöver påfyllning av diesel emellanåt. Bokbusschauffören Pirjo behöver också bränsle och vad fyller hon då på med? Ja en bok är ju aldrig fel – eller kanske flera….

Pirjo, med sina många bokbussår som chaufför, rattar beslutsamt och vant i de olika stadsdelar som besöks under en arbetsvecka. Förutom att köra bokbuss har hon också erfarenhet av läsecirklar, och då med finsk inriktning. Läsecirklarna som hon varit engagerad i ett antal år vänder sig just till de som har finska som modersmål. Nästan alltid är de böcker som läsecirkelns deltagare bestämmer sig för att läsa skrivna av finska författare. Men det kan också ibland vara böcker som har tilldelats Nobelpriset eller annat aktuellt, översatt till finska.

– Jag läser både på finska och svenska, berättar Pirjo.

– Alla finska romaner blir ju inte heller översatta till svenska så det finns inget alternativ ibland.

De första böckerna som står på Pirjos ”bästa-bokenlista” är ”riktiga” finska klassiker – som sedan många år också finns på svenska. Trilogin av Väinö Linna som inleds med Högt bland Saarijärvis moar rekommenderar Pirjo varmt.

– En mycket viktig och angelägen del av Finlands historia skildras i böckerna. Jag har lånat alla tre delarna som ljudbok på finska och inläsaren, skådespelaren Veikko Sinisalo, är den allra bästa inläsaren jag någonsin lyssnat på. Just inläsaren har ju en mycket stor betydelse för att ge en så bra upplevelse som möjligt. Jag tycker Jonas Karlsson nästan är i samma klass som Sinisalo. Båda två är skådespelare och det märks på sättet att läsa.

Jonas Karlsson är inläsare av ljudboken Vindens skugga av den spanske författaren Ruiz Zafon – en annan av Pirjos favoritböcker.

– Romanen är en blandning av flera olika genrer. Historia, mystik och psykologisk thriller. Den utspelar sig i Barcelona – en av mina favoritstäder, berättar Pirjo.

Hon tipsar samtidigt om att man i Gotlib kan söka på en viss inläsare för att få fram allt som denne har läst in.

Två afrikanska författare har gjort ett stort intryck på Pirjo.

– För många år sedan läste jag En kvinna – en mor av Buchi Emecheta, som kommer från Nigeria. Jag minns fortfarande att jag blev väldigt drabbad av boken. Den var min allra första litterära kontakt med den afrikanska kontinenten. Kairo-trilogin av den egyptiske författaren Najib Mahfuz står också högt på min favoritlista. Mellan de två slotten följs av två delar och handlingen i böckerna utspelar sig från början av 1900-talet och framåt i tiden. I den tredje boken, Det förflutnas trädgård, är vi framme vid andra världskriget. Det är en mycket gripande och intressant berättelse om en familj i Egypten. Genom dem får vi följa landets historia. Stundtals är berättelsen också rolig.

Bland många andra läsvärda böcker väljer Pirjo också några deckare av den isländske författaren Arnaldur Indridason. Också dessa har hon lånat som ljudböcker.

– Uppläsaren Pale Olofsson är verkligen jättebra, tycker hon.

– Jag gillar också självbiografin Min kamp i fem delar av Karl-Ove Knausgård. En riktig tegelsten – svårt att  förklara varför den fascinerar mig. Kanske är det den vardagliga lunken där man ibland kan ana kommande tragedier, avslutar Pirjo.

Kommentarer inaktiverade.