Facklitteratur, Skönlitteratur

Rullande boktips – del två

Publicerat 13 februari 2013 | Av |

Carinas intresseområden är många och hennes mångbottnade engagemang lyser också igenom i det dagliga arbetet som bokbusschaufför i Göteborg.

Carina hade kört lastbil i ett år, när hon bestämde sig för att byta bransch. Valet stod mellan blod och böcker – det vill säga att antingen köra blodbuss eller bokbuss. När det visade sig att det krävdes en sjuksköterskeexamen för att kunna arbeta på blodbussen var valet enkelt – det fick bli bokbuss i stället! Och för en bokälskare som Carina har det valet varit lyckosamt!

När Carina inte kör bokbuss har hon fullt upp med annat. Några av hennes intressen är yoga, feng shui, husrenovering och djur. Det mesta som hon själv lånar hem från bokbussen har också anknytning till de intressen som hon brinner för.”När det gäller yoga så sysslar jag både med kundalini- och hathayoga; kroppen och själen är lika viktig” säger Carina. ”Med yogan håller du dig mjuk och stark samtidigt som den ger harmoni och lugn”. Det finns många yogaböcker att låna på bokbussen och på andra bibliotek i Göteborg. Carina rekommenderar särskilt Viweca Hjalmarssons Kundaliniyoga. ”Boken är väldigt instruktiv och därför är det mycket lätt att lära sig yogaövningar utifrån den”.

Carina är mycket intresserad av livsåskådningsfrågor och beskriver sig som en sökare. ”Jag är övertygad om att jag själv har levt flera liv” säger hon, och fortsätter med att berätta om boken Många liv, många mästare. ”Psykiatrikern Brian L. Weiss, som är författaren, behandlade en patient som trots två års terapibehandling inte lyckades bli av med sin ångest. Weiss bestämde sig då för att behandla patienten med hypnos för att prova om detta skulle ha någon effekt. Själv var han mycket skeptisk till reinkarnation men när han genom hypnos försatte sin patient fyra tusen år tillbaka i tiden och fick henne att ’gå tillbaka till’ flera olika tidigare liv, ändrade han sin ståndpunkt och skrev sedan flera böcker om sina erfarenheter. Den första var Många liv, många mästare...”

Feng shui är en flertusenårig kinesisk filosofi. Den bygger på principer om hur människan påverkas av omgivningen när det gäller energiströmmar, färger, formler och material. Carinas intresse för feng shui har lett till att hon läst många böcker i ämnet. Den feng shui-bok som hon särskilt rekommenderar är Lilian Toos Feng shui på lätt sätt.

Så här förklarar hon varför just denna är den bästa: ”På senare tid har feng shuiböckerna förenklats på så sätt att själva grunderna i läran har försvunnit”. Men Lilian Toos bok, som är från år 2000, förklarar grunderna på ett bra sätt. En nackdel med boken är dock att författaren kanske är onödigt ”sträng” i sina omdömen om vad som är bra respektive dåligt enligt feng shuiläran.

”När jag kör bil lyssnar jag på ljudböcker” berättar Carina och nyligen var det romanen En man som heter Ove av Fredrik Backman som hon lånade i CD-format. Inläsaren Thorsten Wahlund är fantastiskt bra tycker hon. ”Handlingen i En man som heter Ove går rakt in i hjärtat. En, i början av boken, rigid, grinig och ”fyrkantig” äldre man råkar ut för en serie oväntade händelser. Hans livsleda stannar av när nya människor kommer in i hans liv. Boken är både lättsam och rolig.

”En mer allvarstyngd bok är den jag lyssnar på just nu, Little Bee av Chris Cleave. Den är spännande, välskriven och tankeväckande. Huvudpersonen i boken är flykting från Nigeria och handlingen utspelar sig både i Storbritannien och i Nigeria. Ämnet är tungt men jag tycker boken är mycket läsvärd” avslutar Carina.

Ett svar till “Rullande boktips – del två”