Skönlitteratur
Foto: Ulla-Britt Wendel

Foto: Ulla-Britt Wendel

Rullande boktips – del ett

Publicerat 7 februari 2013 | Av |

Bokbusschauffören Eva är först ut av Stadsbibliotekets bokbusschaufförer att dela med sig av tips på läsvärda böcker som man kan låna på folkbiblioteken i Göteborg.

Eva har sedan 1989 rattat bokbussen, eller rättare sagt bokbussarna för det finns två sådana bussar i Göteborg. Hon tycker att jobbet som bokbusschaufför är jätteroligt.

”Det allra roligaste med mitt jobb är att möta alla trevliga besökare”, säger Eva. ”Arbetet är så varierande och ingen dag är den andra lik. Bland besökarna finns både barnfamiljer, pensionärer, ungdomar och förskolebarn. På den ena hållplatsen lånar vi ut pekböcker till de allra minsta och kanske en läshungrig tonåring också hittar något spännande att låna hem. På nästa hållplats vill någon ha hjälp med att hitta bra böcker som lär ut hur man bygger om sitt hus”. Med glimten i ögat berättar hon vidare att en dag tappade den ena bussen bränsletanken varvid full kalabalik utbröt. ”Och en annan dag fastnade vi i en snöhög”, fortsätter hon. Så arbetsdagarna kan alltså ibland vara riktigt dramatiska.

På förmiddagarna kör de bägge bokbussarna till förskolor, och på eftermiddagar och kvällar är det olika bostadsområden som får besök.”Det värmer när man blir igenkänd och också när man själv känner igen barn som lånat på någon förskoletur och som kommer tillbaka och lånar när de har blivit större” säger Eva.

Många som kommer till bokbussen för att låna kan vara lite villrådiga och då är det bra att kunna dela med sig av sina läsupplevelser. Eva gillar den traditionella boken – det vill säga pappersboken. ”Jag vill hålla den i min hand och uppleva den rent fysiskt” förklarar hon. Hon gillar att läsa biografier och memoarer eftersom hon tilltalas av att ta del av berättelser från det verkliga livet. Ibland lånar hon också faktaböcker om blommor och renovering av hus.

När det gäller romaner är en av favoritböckerna Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. ”Författaren är så skicklig på att väva ihop historiska fakta till en skruvad berättelse. Världshistorien förklaras på ett fantasifullt sätt och boken håller ett högt tempo rakt igenom” tycker Eva. När hon har semester och är på resande fot, brukar hon läsa någon av delarna i serien Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith. ”Precis lagom reselektyr – lättsamt och samtidigt lite spänning.”

En annan favoritbok är romanen Sjöfartsnytt av Annie Proulx. Den svenska upplagan kom 1996 och det var då som Eva läste den. ”Kanske kan boken upplevas som lite seg i början, men håll ut för Sjöfartsnytt är verkligen en roman som växer. Den handlar om en man som hittar sig själv och som vågar ta plats. Han räds inte konflikter och utvecklas från en toffelhjälte till en mogen människa” berättar hon. Eva vill också varmt rekommendera Busters öron av Maria Ernestam. ”Handlingen i boken är helt oförutsägbar” berättar Eva. ”När jag läste boken minns jag att den liksom kröp under skinnet på mej…”

”Visst är det härligt med böcker som verkligen berör” avslutar Eva innan hon rattar vidare och styr bokbussen mot nästa hållplats.

Kommentarer inaktiverade.