Skönlitteratur

Rullande boktips – del fyra

Publicerat 5 mars 2013 | Av |

När bokbusschauffören Ragnar kopplar av från sitt jobb, som är att ratta någon av Göteborgs två vita rullande bibliotek, så gör han det gärna med; ja just det; en god bok! Visst har han många andra intressen också men läsningen har ändå en hög prioritet i hans liv.

Att gå och lägga sig på kvällen utan att först ha läst något är otänkbart för honom.

– Det är som att vara utan röka, poängterar han.

– Mitt intresse för böcker grundlades tidigt och jag läste det mesta som kom i min väg. Eftersom jag redan läst alla Bigglesböckerna när jag var i tonåren ville jag gå vidare och låna mer vuxenbetonade böcker på biblioteket. Men se det gick inte för sig. Den stränga bibliotekarien tillät mig inte att låna på vuxenavdelningen. Så kunde det vara på den tiden när jag växte upp i Jönköping….

Några år senare plöjde jag igenom de flesta klassikerna; Zola, Flaubert, Gogol och många andra. Jag minns att jag tyckte det var så häftigt att få komma in i den världen” berättar han vidare.

Ragnar väljer omsorgsfullt det han läser. Böckerna som han själv lånar hem från bokbussen ska ta upp något viktigt ämne, understryker han.

Här kommer några av Ragnars lästips:

– Den första boken är Om jag så måste resa till Alamos av Anita Goldman. Det är en dokumentärroman som handlar om en hemlig stad; staden som inte fanns på kartan – civil inuti och militär utanpå. Staden skapades på en bergsplatå på 2 400 meters höjd i New Mexico. Dit anländer 1943 en grupp mycket unga män som har med sig fruar och barn. Uppdraget är så hemligt att de till en början inte själva känner till dess innebörd. Två år senare lyckas de unga männen med sitt superhemliga uppdrag och världens första atomexplosion äger rum i detta ökenområde i New Mexico.

Joseph Conrads böcker vill Ragnar också varmt rekommendera.

– Språket i hans böcker är så exakt, så stringent – det är verkligen en fröjd att läsa honom. Särskilt Lord Jim och Mörkrets hjärta är bra val om man ska peka ut ett par av hans böcker som är alldeles extra läsvärda. Jag tycker att Conrad tar upp väldigt intressanta frågeställningar i sina böcker. Det handlar ofta om moraliska konflikter av olika slag, exempelvis rädsla och girighet. Flera av Conrads böcker utspelar sig till sjöss – en miljö som var mycket bekant för författaren. Innan han slog in på författarbanan hade han nämligen varit till sjöss i många år.

Ragnar har läst en hel del böcker som handlar om Göteborg och dess omgivningar. Alldeles särskilt vill han tipsa om Robert Garellicks böcker som handlar om det svunna Göteborg. Garellicks Göteborg före grävskoporna kom ut 1997 och några år senare kom två olika utgåvor av Bilden av Göteborg.

– Mycket fina bildverk, tycker Ragnar.

När han städar bokbussen mellan de olika turerna händer det att han samtidigt funderar över vad han ska låna hem.

– En fördel med arbetet är ju också att jag dagligen får så många lästips när jag ser de böcker som brukar vara reserverade. Det är så enkelt att sätta upp sig på kö själv och det gör jag ofta, avslutar han innan han fortsätter med den viktiga städningen. Snart doftar bokbussen nystädad innan den svänger ut på dagens tur.

Kommentarer inaktiverade.