Skönlitteratur, Stadsbiblioteket Dynamo

Rullande boktips – del tre

Publicerat 24 februari 2013 | Av |

Det är lätt att bli smittad av Daniellas bokentusiasm. Hon kan konsten att tala övertygande om sin vara och själv blir jag genast väldigt nyfiken på de bokförslag som hon radar upp framför mig.

Överst i högen ligger en ny biografi av den engelska författaren Jeanette Winterson, som i en intervju nyligen beskrev böcker som flygande mattor – genom dem förs man till ställen man annars aldrig skulle komma till.

Så Daniella, som både arbetar som bokbusschaufför och ungdomsbibliotekarie, börjar med att berätta om Jeanette Wintersons Why be happy when you could be normal.

– Den finns också översatt till svenska men jag läste den på engelska.

Winterson har inte haft det lätt i sin uppväxt. Detta har hon ju skrivit om i olika sammanhang. I Why be happy when you could be normal tar Winterson upp hur hon som liten erövrade språket. I sin barndom hade hon i princip bara tillgång till Bibeln när det gällde böcker. Det var genom den som hennes intresse för litteraturen växte fram.

– Jag tycker Winterson beskriver just detta på ett fascinerande sätt. Själv minns jag ju hur jag som tonåring sökte min egen identitet genom att läsa, eller snarare, sluka böcker.

Daniellas lästips är av många olika slag.

– Det faktum att jag är bibliotekarie har lett till att jag har en väldigt bred repertoar när det gäller vad jag läser. Om jag jobbat med något annat tror jag att jag lätt hade kunnat snöa in i någon ’smal’ intressesfär och lånat ALLT som finns inom just det området.

När Daniella inte kör bokbuss arbetar hon på Stadsbiblioteket Dynamo för unga. Bland annat därför läser hon en hel del litteratur som brukar tilltala ungdomar.

– Men jag tror att även om jag inte hade jobbat med ungdomslitteratur så skulle jag ändå läsa exempelvis böcker inom genren dystopier. I motsats till utopi, som ju är en positiv vision av hur framtiden kan komma att se ut, är en dystopi ett framtidsscenario där det på olika sätt gått snett. Det var Platon som skrev den allra första dystopin (Staten) så det är alltså en mycket gammal företeelse. Urban fantasy däremot är ett relativt nytt begrepp och är en slags dystopi i modern fantasyform. Som den engelska benämningen antyder utspelar sig handlingen till största delen i storstadsmiljöer. Här handlar det om skräck, paranormala världar och övernaturliga varelser. Jag tycker om att läsa om starka tjejer som har övernaturliga förmågor och om samhällsstrukturer som rasar samman eller blir ifrågasatta. Böckerna inom denna genre tar ofta upp filosofiska frågor om hur vårt samhälle egentligen ser ut. Inte sällan handlar det om rena diktaturstater.

Daniella rekommenderar särskild Scott Westerfelds trilogi där den första delen heter Ful. Även Matchad, som är den första delen av tre av Allyson Braithwaite Condie är ett hett tips. Dessa två trilogier finns också på engelska.

Från dystopier till fordon. Privat rattar Daniella en röd bil som då och då kan vara i behov av reparation. Då är det naturligtvis jättebra att kunna låna en reparationshandbok för just den bilmodellen!

– Om man vill leta i bibliotekskatalogen Gotlib efter en aktuell bilmodell kan man skriva in det i sökrutan Valfria sökord. I bästa fall kan man då hitta ”rätt” bilmodell – det vill säga den egna, berättar hon.

De sista lästipsen som Daniella vill dela med sig av är Tomas Tranströmers Dikter och prosa 1954 – 2004 samt Nya persiska antologin. Då är det inte i ”vanlig” bokform utan som e-bok. Daniella har upptäckt att det är alldeles förträffligt att läsa exempelvis dikter i smartphonen. Via Gotlibs e-boksleverantör Elib brukar hon ladda ner diktsamlingar.

– Det lilla formatet i telefonen lämpar sig jättebra just till dikter. Också fackböcker, där man ibland radar upp olika faktauppgifter, lämpar sig bra att läsa som ebok i telefonen, avslutar hon.

Kommentarer inaktiverade.