Skönlitteratur

Detalj ur omslag Min oskuld och Pearl Harbour. Lindelöws Förlag.

Sommarläsning Nostalgia

Publicerat 30 juni 2014 | Av |

Den bästa sommarläsningen för mig ligger tyvärr bakåt i tiden. Som småbarnsförälder har jag tyvärr lite tid till ”riktig läsning”. Annat var det i tonåren…

Några av mina bästa minnen har jag från båtsemestrar längs västkusten.  Att komma upp ur svalkande västerhav, slänga sig ner på solvarma klippor, sätta på sig solglasögonen och öppna Boken och läsa, läsa, läsa.

John Irving
En bön för Owen Meany
Genre: roman

En bok som jag och mina närmsta vänner under gymnasiet av någon anledning kunde dra långa citat ur. Boken har drag av sentimentalitet som en del kanske finner smetig men som jag älskade då. Det faktum att Owen Meany är drygt en och en halv meter lång och med ett struphuvud som är fixerat på ett sådant sätt att hans röst är inställd på att permanent skrika är inte det enda som skiljer honom från andra människor. Det speciella med Owen är att han är utsänd av Gud. När han av misstag dödar sin bästa väns mamma med en felslagen baseball är det en stor sorg, men det är också någonting som Gud har bestämt på samma sätt som han har bestämt att Owen Meany ska dö en ung hjältes död.

Margaret Atwood
Tjänarinnans berättelse
Genre: Dystopi

Tjänarinnan heter Offred och lever i en totalitär stat. På ett långsamt nästan monotont sätt berättar Offred sin historia. Hon hade en gång en man, en dotter, en karriär, egen bostad och en egen identitet. Men efter att samhället kollapsat och blivit övertaget av religiösa fanatiker så blev hon bokstavligen av med allt – även sitt namn. I det ”nya” samhälle finns tre alternativ om man är kvinna. Antingen blir man en blåklädd hustru, en grönklädd hushållerska, eller en rödklädd barnaföderska. Offred blir en av de rödklädda och placeras i en familj för att avla och föda barn eftersom det är brist på fertila kvinnor. Jag läste boken första gången på gymnasiet, men förundras fortfarande över hur skickligt Atwood beskriver hur försåtligt övergången till diktatur sker. Visserligen med en inledande terroristattack, men sedan så subtilt och smygande att när folk inser vad som håller på att hända och försöker fly så är det redan för sent. De är fångade, utan att ha sett eller märkt buren som byggts runtom dem.

Charles Bukowski
Min oskuld och Pearl Harbour
Genre: autobiografisk roman

Denna bok läste jag med skräckblandad förtjusning. Stackars Henry Chinaskis uppväxt är inte direkt rosenskimrande – tvärtom. Boken utspelar sig efter första världskriget i en sliten förort till Los Angeles. Henrys familjeförhållande är miserabla och han har inga vänner.  Det är när han lämnar sin familj och avbryter sina studier som livet för en tid tar en annan och ljusare vändning. Förväntar man sig en feelgood roman skall man nog ta en annan bok. Däremot är Bukowski så full av självironi och boken fullspäckad av bisarra skeenden och att det är svårt att inte bli glad när man läser den.

Michel Ende
Momo eller kampen om tiden
Genre: filosofisk barnbok

En barnbok som jag läst om och om igen efter att i slutet på 70 -talet (eller var det början av 80-talet?) ha sett Blå ställets fina teateruppsättning. Momo, en föräldralös flicka, rymmer från ett barnhem och bosätter sig i ruinerna efter en gammal amfiteater. Hon får många vänner, vuxna och barn och deras vänskap värdesätter hon högst i hela världen. Det kommer vanligtvis gott om vänner och hälsar på, men plötsligt slutar de komma. Ingen kan längre ta sig tid för att besöka henne, leka eller berätta historier. Överallt i staden dyker det upp kostymklädda män i grått. Det är dessa män som stjäl själva tidentid. De här anonyma ansiktslösa tidstjuvarna suger i sig människornas tid som vampyrer suger blod. Momo, bokens hjältinna är den enda som inte påverkas av männen i grått. Kampen mellan ont och gott beskrivs på ett annorlunda och tankeväckande sätt som fascinerar både barn och vuxna.

Shirley Jackson
Vårt hem är vårt slott
Genre: kortroman, psykologisk deckare

Vårt hem är vårt slott läste jag för första gången på Nordkoster. Minns det väl för det var strålande solsken och mina föräldrar ville att jag skulle komma ut istället för att ligga nere i ruffen med en bok.  De tjatade och tjatade, men jag kunde inte sluta läsa.
Mary Katherine (Merricat) Blackwood bor med sin syster Constance, sin farbror Julian och sin katt Jonas i ett stort hus utanför en liten by. Berättar gör Merricat. Tydligt från början är att byns innevånare hatar Blackwoods. Den äldre systern Constance lämnar aldrig huset så det är Merricat – som ensam får möta bybornas hat och öppet visade förakt. Huset är deras värld, det utanför ointressant, fult och skrämmande. Till en början nämns som i en parantes att deras mamma, pappa , en yngre bror och en avlägsen släkting är döda. Men varför är de döda? Berättelsen rör sig i en cirkel runt svaret, närmare och närmare rör man sig gåtans lösning.

Ray Bradbury
Den illustrerade mannen, Invasion på Mars, Oktoberlandet
Genre: Mjuk SF, skräck

Bradburys novellsamlingar är ofta samlade kring en ramberättelse. Han skriver om underliga saker på ett både vardagligt och poetiskt sätt som jag fortfarande uppskattar. Minns speciellt en novell om en familj på bilsemester. Berättarjaget är en pojke i 11-12-årsåldern. Resans mål är outtalad. Handlingen bärs istället av dialogen. Alla bråkar, mamma och pappa, pappa och barn, mamma och barn, bror och bror – allihop i mun på varandra. De är elaka mot varandra på ett så underhållande sätt, att man ibland glömmer att det är en familj det handlar om. Pojkens reflektion är hemsk – det är väl så här det är att vara familj – om man inte ständigt bråkar är man väl ingen riktig familj?

Min lista är präglad av att jag är född på 70-talet. Vore jättekul att se era Nostalgialistor!

4 svar till “Sommarläsning Nostalgia”

  1. En gymnasial nostalgialista från en nu fyrtioårig man.
    Bukowski fick mig att tänka med nostalgi på mina sommarlov under tidigt nittiotal, en tid då jag helst höll mig så långt borta från solen som möjligt…
    1. Jack Kerouac – På drift
    2. Jean-Paul Sartre – Muren
    3. Herman Hesse – Stäppvargen
    4. Doktor Glas – Hjalmar Söderberg
    5. Alexander Skantze – Grattis Gud

  2. 5 böcker som jag älskade 2001 när jag var aupair i London! Nostalgi! 🙂
    White Teeth, Sadie Smith, About A Boy, Nick Hornby, Bridget Jones’s Diary, Helen Fielding, Pride&Prejudice ♡, Jane Austen, Behind the Scenes at the Museum, Kate Atkinson.

  3. Underbart med mycket tips och minnen! För er som vill läsa dessa böcker igen eller för er som vill uppleva berättelserna för första gången – finns de att låna på biblioteket. Du vet väl att vi har många titlar som tryckta böcker, e-böcker, talböcker och ljudböcker? Välj det format som passar dig bäst. Sök reda på var titeln finns och reservera den i vår katalog http://www.gotlib.goteborg.se