Boktips, Skönlitteratur
Photo by Dlanor S on Unsplash

Foto av Dlanor S på Unsplash

Mors dag!

Publicerat 30 maj 2021 | Av |

Mors dag idag! Oavsett vilken relation eller icke-relation man har till sin mamma är nog ingen oberörd. Här kommer lite tips på böcker om mödrar och barn.

Kärleksfullt porträtt

Patrik Lundberg skriver om relationen till sin adoptivmamma i Fjärilsvägen: ”Jag tänkte på att du bara blev 67 år. En molande smärta; inte av saknad eftersom hela mitt väsen är präglat av dig, utan av sorg att du inte fick leva.” En bok som berör och upprör.

Läs mer om boken här: Kärleksfull roman med flera bottnar | Stadsbiblioteket Göteborg

Poetiskt om ett kvinnligt berättarjag som inte blir till ett objekt 

I Min mors självbiografi av Jamaica Kincaid dör huvudpersonen Xuelas mor i barnsäng och hon ägnar hela livet åt att pussla ihop en bild av henne. ”Min mor dog i samma ögonblick som jag föddes, så under hela mitt har jag gått omkring oskyddad: framför mig evigheten, bakom mig en snål, kall vind.” 

Läs mer om boken här: Min mors självbiografi | Stadsbiblioteket Göteborg

Om det värsta tänkbara för en förälder

Det är svårt att föreställa sig en värre mammaskuld än att ens barn växer upp och dödar sina skolkamrater. I Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver är det just en mamma som drabbats av det som rannsakar sig själv och sitt föräldraskap. Var det hon som gjorde fel eller var hennes son Kevin född ond? 

Att ha eller inte ha? | Stadsbiblioteket Göteborg

Riktigt sorgligt

Åsa Grennvall berättar i serieromanen Deras ryggar luktade så gott om en familj där föräldrarna aldrig visar kärlek eller pratar om sina känslor. Bara på natten får hon uppleva närhet när hon kryper ner mellan den sovande mamman och pappan och känner doften av dem. 

Läs mer om boken här: När kärlek fattas | Stadsbiblioteket Göteborg

Om mamman som kramade ihjäl bitterheten

Jonas kom till världen under stor dramatik. Navelsträngen var lindad fyra varv runt halsen och han fick omfattande CP-skador. Här berättar hans mamma Lena Helgesson om kampen för att hennes barn skulle få ett bra liv ändå. (Jonas blev så småningom komiker, föredragshållare och skådespelare.)  CP-barnet: kampen – sorgen – glädjen är rörande och engagerande, och som extra bonus utspelar det sig i Göteborg!

Läs mer om boken här: Mamman till grabben i kuvösen bredvid | Stadsbiblioteket Göteborg

Kommentarer inaktiverade.