Boktips, Skönlitteratur

Omslag till "Min mors självbiografi" av Jamaica Kincaid. Bokförlaget Tranan.

Min mors självbiografi

Publicerat 23 augusti 2019 | Av |

Redan från första meningen är jag fast.

Jamaica Kincaids roman, Min mors självbiografi går inte att lägga ifrån sig.

Här får vi möta Xuela från den karibiska ön Dominica, som redan som liten får lära sig att den enda man har är sig själv.

Inget är för privat och intimt att gestalta för Jamaica Kincaid och hon väver in det vardagliga med det universella och allmängiltiga. Hon beskriver här hur kolonialismen och slavhandeln påverkar individer och samhällen i generationer. Människan kan inte bli fri från sitt förflutna och framtiden vet hon ingenting om. Men trots att Xuela föds som underordnad, i ett mycket hierarkiskt samhälle, vägrar hon att se sig själv utifrån den andres blick och låter sig inte kuvas. Hon väljer sin alldeles egna väg och blir till den hon vill vara. Vi möter här något så ovanligt som ett kvinnligt berättarjag som inte blir till ett objekt utan som själv tar kommandot över sitt liv, sin kropp och sin framtid. Språket är som alltid i Kincaids romaner briljant. Enkelt och storslaget på en och samma gång.

Inte en mening behöver läggas till och inte ett ord tas bort.

Denna roman rymmer det mesta av livets alla skeden. Från tidig barndom till livets oundvikliga slutstation. Och det är först där som vi blir jämlika inför varandra.

 

Kommentarer inaktiverade.