Facklitteratur, Göteborg

Detalj ur omslaget till "CP-barnet". Libris förlag.

Mamman till grabben i kuvösen bredvid

Publicerat 3 mars 2016 | Av |

Jonas kom till världen med buller och bång och stor dramatik. Han föddes med akut kejsarsnitt. Navelsträngen var snodd fyra varv runt halsen och syrebristen förorsakade Jonas CP-skada. Han placerades i kuvös och hans mamma lappade man ihop så gott det gick.

”Du har kramat ihjäl min bitterhet” skriver författaren, komikern, föredragshållaren och numera även skådespelaren Jonas Helgesson till sin mamma Lena Helgesson i förordet till hennes nyutkomna bok CP-barnet: kampen – sorgen – glädjen.

Jonas Helgesson är många av oss redan bekanta med genom hans charmiga, roliga och tänkvärda självbiografiska böcker. Grabben i kuvösen bredvid: om att vinna mot ett handikapp kom ut 2007, Ett CP-bra liv utkom 2010 och hans senaste bok Etiketter ska man sätta på julklappar – inte på människor 2012.

 Jonas kom till världen med buller och bång och stor dramatik. Han föddes med akut kejsarsnitt. Navelsträngen var snodd fyra varv runt halsen och syrebristen förorsakade Jonas CP-skada. Han placerades i kuvös och hans mamma lappade man ihop så gott det gick.

Sjukvården beskrivs inte i några smickrande ordalag.

Först när Jonas var drygt fem månader ställde en läkare diagnosen CP-skada. Doktorn nöjde sig med att sätta en broschyr om CP-skador i händerna på Lena och skickade hem henne. Patientinformationen var minst sagt bristfällig 1978.

När den första chocken lagt sig bestämde sig Lena för att till varje pris bekämpa CP-skadan. Hon tränade Jonas med stor beslutsamhet och energi. Från att ha varit en tyst och lealös liten kille kunde han så småningom både göra sig förstådd och klara sig utan rullstol. Jonas blev duktig i skolan och fick kompisar.

För egen del höll Lena sin samlade oro för sonen inom sig och ville inte anförtro sig åt någon. Värk och yrsel blev ständiga följeslagare. Till slut blev den psykiska påfrestningen helt enkelt för stor. Lena drabbades av ett psykiskt sammanbrott och fastnade en period i tablettmissbruk.

Man behöver inte vara detektiv för att lista ut varifrån Jonas har fått sin talang för skrivande och sin härliga humor. Mamma Lena har otroligt flyt i texten och jag är full av beundran över hennes engagerande bok. Att den till på köpet utspelar sig i Göteborg gör oss lokalpatrioter lyckliga.

När jag lägger ifrån mig CP-barnet stannar Lenas tuffa kamp för sonen Jonas kvar hos mig och jag blir upprörd och ledsen när jag tar del av tidningsartiklar som handlar om kommuners futtiga besparingar på funktionshindrade barns bekostnad.

Låna och läs en viktig och fängslande bok!

 

Kommentarer inaktiverade.