Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. Albert Bonniers Förlag.

Omslag till Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. Albert Bonniers Förlag.

Kärleksfull roman med flera bottnar

Publicerat 6 november 2020 | Av |

”Jag tänkte på att du bara blev 67 år. En molande smärta; inte av saknad eftersom hela mitt väsen är präglat av dig, utan av sorg att du inte fick leva.”

Patrik Lundberg kom från Sydkorea till Sverige 1983. Han adopterades av ett svenskt par och kom att under sin uppväxt bo på Fjärilsvägen i Sölvesborg. När jag hörde Lundberg sommarprata, med utgångspunkt från sin nya roman, fascinerades jag av hans sävliga röst och tyngden i berättelsen. Romanen tar upp adoptivmammans tragiska livsöde, men den är också en skildring av identitetsfrågor, livsval, skuld och förväntningar. I centrum står också Lundberg själv i sin nakna berättelse. Sökandet efter sina biologiska föräldrar och glädjen över mötet med pappan i Korea där pusselbitar föll på plats. På samma gång skuldkänslor med tanke på sin adoptivmamma som ju gett honom en kärleksfull uppväxt i Sverige. Hur skulle mamman reagera på att Lundberg sökt sina biologiska släktingar i Korea?

Ingrid Birgitta Lundberg växte upp i folkhemmet Sverige. Hon gick på husmodersskola efter avslutad åttaårig folkskola. Därefter blev det en kontorskurs med maskinskrivning och fakturakontroll. Dessa kunskaper kunde hon senare använda på sitt jobb på Försäkringskassan. Hon var en klassisk socialdemokrat och det var också den blivande maken, Nils-Gunnar. Det blev kyrkbröllop och bröllopsfest i Folkets hus. Det äkta paret ville skaffa barn men det kom att visa sig att det var omöjligt för dem att få biologiska barn.

Det liv, som från början verkat vara stabilt och lyckligt, blir med tiden både tragiskt och olyckligt. Skilsmässa, ekonomiska svårigheter, sjukdomar och alkoholberoende; faktorer som kom att tynga ner Birgitta Lundbergs liv. Sina sista år lever hon i misär och när kroppen slutligen ger upp är hon bara 67 år.

Med kärlek skriver Lundberg sin roman men han skildrar också händelser där han skäms för sin mamma. De sista sidorna blottar ett förfall och en misär när det gäller mammans liv. Samtidigt gnager skuldkänslor hos honom själv; har han gjort tillräckligt för sin mamma?

Låna romanen Fjärilsvägen på Stadsbiblioteket som bok eller e-bok (i appen Libby).

Kommentarer inaktiverade.