Lämna världen bakom dig
Solen gassar från en smärtsamt klarblå himmel. Ett medelålders, tämligen välbeställt par från Brooklyn har stuvat in sina uttråkade tonårsbarn i en sensommarhet bil för att åka iväg till Long Island på spontansemester.
Mamma Amanda jobbar i reklambranschen, berömmer sig själv för att kunna ”se” människor och betraktar de flesta av dem med avmätt, trött cynism – till och med sina egna barn. Pappa Clay är en tafatt, lite nervöst lagd litteraturprofessor som med varierande resultat försöker dölja att han har svårt att förhålla sig till världen utanför fakultetens teoretiska sammanhang.
Så långt känns Rumaan Alams Lämna världen bakom dig som vilken dysfunktionell relationsroman som helst.
När familjen väl kommer fram till den avskilda lyxvilla som Amanda hyrt slås de av att den nästan är för stor och överväldigande grandios för att vara sann. Amanda rör sig andäktigt genom de svala, nyrenoverade rummen i behagliga naturfärger där minsta fläck och fingeravtryck noggrant städats bort. Det tar dock inte lång tid för familjen att vänja sig vid alla moderna bekvämligheter och dagarna börjar omärkligt flyta ihop till en trög ström av skräpmat, lojt TV-tittande och bad i poolen.Så en kväll spricker semesterbubblan abrupt när det ringer på dörren.
Clay och Amanda öppnar för ett äldre, välklätt par. De presenterar sig som G.H och Ruth Washington, husets ägare som nu söker skydd efter att hela Manhattan slagits ut av ett omfattande strömavbrott. Amanda, som bara varit i kontakt med den äldre mannen via mail, förhåller sig milt uttryckt skeptisk till förklaringen men efter lite påtryck från Clay går hon till slut med på att låta paret övernatta i källaren. Morgonen därpå upptäcker de att det inte finns någon Internetuppkoppling. De diskbänksrealistiska feelbad-vibbarna tonar bort, en nervös ordväxling i taget. Telefonerna fungerar inte och TV:n visar bara kortfattade nödmeddelanden mot en bakgrund lika intensivt blå som himlen utanför.
De fyra vuxna enas om att något fruktansvärt, avgörande måste ha hänt – men vad? Terrorister? Hackers? Varifrån kommer hotet och varför?
Genom att släppa in läsaren i huvudet på samtliga karaktärer gör Alam var och en av dem till en potentiell förövare – eller ett offer. Alla, till och med barnen, är lika mycket hjältar som fega, egoistiska skitstövlar och framstår därmed som mänskliga på ett för genren ganska ovanligt sätt. Alam vill understryka det digitaliserade samhällets bräcklighet med röd tuschpenna och ställa lika besvärliga som nödvändiga frågor om privilegier, fördomar och vad som egentligen händer med oss, i grupp och på individnivå, när vi inte längre kan förlita oss på tekniken för att begripliggöra världen. Vem kan man egentligen lita på när man inte längre kan fiska upp telefonen ur fickan och faktagranska ett plötsligt framslängt påstående?
I en orolig tid som ställer krav på individens krisberedskap känns Lämna världen bakom dig som ett slag i solar plexus, eller kanske snarare som en örfil som tvingar läsaren att titta upp från telefonen och ut genom fönstret. Är det inte misstänkt tyst?
Lämna världen bakom dig finns att låna som e-bok via appen Libby. Boken har även filmatiserats med den engelska titeln Leave the World Behind för Netflix i regi av Sam Esmail.