Det våras för bokcirklarna – Stadsbiblioteket intervjuar Ia Kjellsdotter
Med anledning av de rådande restriktionerna har biblioteken i Göteborg på kort tid behövt tänka om och satsa allt mer på digitala program. Något som har blivit riktigt populärt bland såväl barn som vuxna är digitala bokcirklar!
Ett nytt samarbete för stadsbiblioteket våren 2021 är en digital bokcirkel tillsammans med föreningen Passalen, som driver de dagliga aktiviteterna i Jubileumsparken! Cirkeln riktar sig till vuxna och utgår från den 100-topplista av mest utlånade romaner 2020 som tidigare publicerats på stadsbibliotekets blogg.
Vi har pratat lite med Ia Kjellsdotter, som leder den digitala bokcirkeln i samarbete med stadsbiblioteket.
Hej Ia! Vad roligt att vi får intervjua dig!
Tack! Roligt att få berätta för er!
Berätta lite om dig själv! Vem är du och hur kommer det sig att du började intressera dig för bokcirklar?
Mitt namn är Ia Kjellsdotter och jag är verksamhetsledare i föreningen Passalen. Ett av Passalens uppdrag är Jubileumsparken, där jag är ansvarig för de dagliga aktiviteterna. Jag bor i centrala Göteborg, nära stadsbiblioteket, med min franska bulldog som heter Billie Holiday. Jag är en stor biblioteksfantast. Som liten brukade hela familjen åka till biblioteket på lördagarna och låna hem kassar med böcker. Jag läser gärna och periodvis mycket böcker.
-Hur skulle du beskriva Passalen för någon som aldrig hört talas om er tidigare?
Passalen är en ideell förening som verkar för att skapa inkludering för barn och unga med funktionsvariation. Vi arbetar i flera utvecklingsprojekt i Göteborgs stad, där vi tillsammans med staden verkar för att skapa inkluderande platser och inkludering för målgruppen.
-Vilka förhoppningar har du inför det här samarbetet?
Jag hoppas på att kunna inspirera fler till att låna och läsa böcker! Att se bibliotekens möjligheter för oss, att få ta del av litteratur kostnadsfritt – vilka enorma möjligheter!
-Under det senaste året har många verksamheter fått satsa mer på digitala evenemang, vad tror du blir den största utmaningen med just en digital bokcirkel?
Det är alltid utmanande att mötas digitalt. Man hamnar på distans till varandra, men det kan även ge effekter av att man känner sig trygg i sin hemmamiljö och vågar prata mer. Jag hoppas på fina, spännande samtal.
-Tror du att det finns några starka fördelar med att ha en digital bokcirkel jämfört med en mer traditionell bokcirkel där man träffas i det fysiska rummet?
Ja, kanske kan det finnas en trygghet för vissa att vara i hemmet för att våga prata i grupp. Jag tänker också att man kan välja att stänga av kameran och således bli mer öppen till vad personen säger snarare än att fastna vid kläder och utseende.
– Och slutligen, vilket råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att starta sin egen digitala bokcirkel?
Just do it! Jag tror på ”learning by doing”. Att bara köra på känslan initialt och ha modet att prova!