Blogg, Skönlitteratur
Lättläst bokcirkel

Konsten att bokcirkla digitalt

Publicerat 17 december 2020 | Av |

Har du en bokcirkelgrupp som inte längre kan träffas på grund av de rådande restriktionerna? Eller skulle du och några läsintresserade vänner kanske vilja börja läsa tillsammans, fast på tryggt avstånd? Då rekommenderar vi på stadsbiblioteket att börja bokcirkla digitalt!

Hur går en bokcirkel till?

En traditionell bokcirkel utgörs kort och gott av en grupp människor som läser samma bok på varsitt håll och som därefter träffas för att diskutera den, antingen utifrån nedskrivna frågor eller frågor som uppstår spontant under själva cirkelträffen. Böckerna kan köpas, lånas digitalt eller på närmaste bibliotek.

Vissa bokcirklar väljer att läsa olika böcker med någon sorts gemensam röd tråd, exempelvis olika titlar av samma författare eller olika böcker inom samma genre. Det finns inget som är mer ”rätt” än något annat.

Innehållsmässigt är det inget som behöver bli annorlunda i en digital bokcirkel, den stora skillnaden är att man helt enkelt träffas digitalt istället för i det fysiska rummet.

Hur skapar jag en bokcirkel?

Att komma igång och skapa en bokcirkel är inte svårt, men kräver lite planering. Du behöver:

  1. En plats, det vill säga bestämma var och när bokcirkeln ska äga rum
  2. Hitta deltagare
  3. Bestämma hur bokcirkeln ska gå till och hur långa cirkelträffarna ska vara
  4. Bestämma vilka böcker som ska läsas

Plats

När man väljer att flytta en bokcirkel från det fysiska rummet till det digitala finns det några olika sätt att göra det på. Man kan exempelvis träffas i ett videosamtal där man kan se varandra under cirkelträffen. Det finns även textbaserade alternativ, där deltagarna träffas i ett chattforum och skriftligen svarar på de frågor som bokcirkelledaren ställer. Bokcirklar kan också livesändas i digitala samtal som kan följas via smartphone eller dator.

Vi på stadsbiblioteket rekommenderar varmt www.bokcirklar.se! Bokcirklar.se är en mötesplats för läsintresserade som grundades 2007 och drivs i samarbete mellan Litteraturbanken, Biblioteken i Göteborg, Kultur i Halland – regionbibliotek samt Förvaltning för kulturutveckling Västra Götaland.

Göteborgs stadsbibliotek har ett eget konto på bokcirklar.se (https://bokcirklar.se/medlemmar/goteborgsstadsbibliotek/), där du kan hålla koll på och anmäla dig till stadsbibliotekets egna bokcirklar.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt digitala bokcirklande med några få, enkla steg: https://bokcirklar.se/guide/. Det kostar ingenting att registrera sig.

På bokcirklar.se kan du bland annat hitta stadsbibliotekets barnavdelning, med ko​ntot stadsbiblioteketgbgbarn. Där finns bokcirklar för 9-12-åringar.

För ungdomar (13-25 år) arrangerar stadsbiblioteket bokcirklar via Goodreads – mer om dessa finns att läsa här: https://www.stadsbiblioteket.nu/bokcirklar-online-for-unga-i-vinter/

När ni har enats om en plats för bokcirkeln behöver ni bestämma hur ofta ni ska träffas. Tänk på att en bok kan ta lite tid att läsa, så se till att det finns tid för såväl läsning som reflektion och anteckningar. Ett förslag kan vara att man träffas första fredagen i månaden på samma tid det gör det lättare för deltagarna att komma ihåg och planera framåt.
Deltagare

Om du redan har en fysisk bokcirkel sedan tidigare kan ni prova att träffas några gånger digitalt och se hur det fungerar. Om du gärna vill starta upp en bokcirkel men saknar deltagare kan du fråga runt bland dina kollegor, vänner, bekanta eller kurskamrater. Du kan även efterlysa nya medlemmar i sociala medier. På Facebook och Instagram finns det många konton med fokus på just böcker och läsning.

Hur ska det gå till?

För att en bokcirkel ska fungera smidigt behövs vissa regler.

  1. Bestäm hur lång tid varje träff ska ta. Det kan variera lite beroende på hur många deltagare ni är och hur mycket ni har tänkt prata om, men räkna med 1,5-2 timmar per tillfälle.
  2. Utse en person som fördelar ordet så att alla som vill får komma till tals och ingen blir avbruten. Samtalet kan bli spännande och livligt om deltagarna tycker olika, men det är viktigt att alla respekterar varandras åsikter och känslor.
  3. Även om en bokcirkel är digital kan det vara trevligt med något litet att äta under tiden, kanske bestämmer ni ett tema utifrån det ni ska läsa? Vad sägs om afternoon tea till den engelska familjeroman, eller fika med hembakad baklava medan ni diskuterar en roman som utspelar sig i Syrien?
  4. Sätt tydliga ramar för er cirkel. Är det okej att delta utan att ha läst ut boken (eller ha läst den alls)? Får man avslöja detaljer kring slutet?

Diskussionsfrågor

Det finns nästan hur mycket som helst att diskutera kring en bok, men några exempel på frågor kan vara:

  1. Vad vet ni om författaren? Påverkar det er läsning av boken? Hur/varför?
  2. Hur är boken berättad? Finns det en jag-röst eller en allvetande berättarröst? Berättas historien i nutid eller dåtid, eller växelvis?
  3. Vad tycker ni om språket i boken? Är det vardagligt eller ålderdomligt och formellt?
  4. Vad tycker ni om personerna i boken? Vad tror ni att det är som får er att känna så?
  5. Anser ni att boken har ett budskap och i så fall vilket?

Böcker

Det är bra om ni redan inledningsvis tänker framåt och väljer vilka böcker som ska läsas under den kommande terminen, så att deltagarna har tid att planera sin läsning och införskaffa böckerna. Gör lite efterforskning och se till att välja böcker som inte är för svåra att få tag på. Purfärska böcker brukar kunna få långa reservationsköer på biblioteken då många vill läsa dem samtidigt.

På biblioteket finns det färdiga bokcirkelkassar med åtta likadana böcker i varje. Då har vi också valt ut böcker som passar extra bra att diskutera, både romaner och facklitteratur! Se dem här och beställ till önskat bibliotek.

Många böcker finns att låna som e-böcker och e-ljudböcker via appen Libby. Libbys digitala bibliotek kommer du åt med ditt bibliotekskort och din personliga PIN-kod.

Fördelar med digitala bokcirklar

  1. Du behöver inte ta dig ut i folkvimlet och lokaltrafiken utan kan riskfritt delta i ett socialt sammanhang hemma i soffan!
  2. Du kan bokcirkla med människor du annars aldrig skulle ha träffat och få nya idéer och insikter. Kanske vill du starta en bokcirkel utifrån en specifik genre, som exempelvis biografier eller reseskildringar?
  3. Delta när du vill! Kanske har du tid ibland, men inte varje gång. Prova på och se om digitalt bokcirklande är något för dig – kanske vill du inte cirkla en gång i månaden utan en gång i halvåret?

Kommentarer inaktiverade.