Astrids tal 1967
Behövdes det verkligen ett nytt stort bibliotek vid Götaplatsen; skulle det fortfarande finnas behov av att läsa och låna böcker i TV-åldern? Bland annat detta diskuterades inför planerna på ett nytt bibliotek när det gamla Dicksonska folkbiblioteket i Haga blivit alltför trångt.
Att förlägga det nya Stadsbiblioteket till centrum av Göteborg var allt annat än självklart. Efter många års manglande i kommunala instanser stod i alla fall biblioteket äntligen färdigt våren 1967. När biblioteket öppnade i april detta år blev det en anstormning av besökare; långt fler än de som beräknats då planeringen av huset gjordes. Så visst behövdes biblioteket!
Astrid Lindgren kom från huvudstaden för att högtidligen inviga biblioteket – detta gjorde hon för särskilt inbjudna gäster som samlades i bibliotekets hörsal. Den välkända barnboksförfattaren höll ett anförande över den stora betydelse som bibliotek haft i hennes liv. Hon hyllade också det fria ordet och den kraft som finns i läsning. I sitt tal uppehöll hon sig vid Ray Bradburys Fahrenheit 451 som vid den tiden hade blivit film med Julie Christie i en av huvudrollerna. Boken skrevs på 1950-talet och är en mörk framtidsbetraktelse där staten kontrollerar det mesta i människors liv. Att inneha böcker är strängeligen förbjudet; de som ertappas blir hårt bestraffade och statens brandmän har inte längre som sin främsta uppgift att släcka bränder. Istället sätter de eld på de hus där bokinnehav upptäckts. Titeln ”Fahrenheit 451” anspelar på den temperatur som papper självantänds (motsvarande 233 grader Celsius).
Låna Ray Bradburys bok Fahrenheit 451 eller filmen med samma namn hos oss på Stadsbiblioteket.
//Ulla-Britt Wendel är bibliotekarie på Stadsbiblioteket med ett särskilt intresse för husets historia och utsmyckningar.
2 svar till “Astrids tal 1967”
Ja, jag minns det nya biblioteket. Minns lyrikavdelningen. Brukade sätta mig på en, var det inte skinnbänk, vid ett fönster prytt med bohusstjärnan. Virkade gardiner. Det var vackert. Sakanr dockskåpen i entrén. Tycker den grå färgen är fruktansvärt ful, accosierar till ”efer bomben” och kan inte förstå varför allt skall vara svart och grått nu. Utställningen om framtidens bibliotket var för otillgänglig för rullstolsburna. Bibliotket är en offentlig institution och då gäller lagen om tillgänglighet. Försvinner pappersböcker och tidningar kan det kvitta för mig. Wivan
Hej Wivan och tack för din kommentar! När det gäller utställningen Framtidens bibliotek så var det HDK som arrangerade den. Tyvärr var den inte så tillgänglig för rullstolsburna, precis som du påpekar – även om den var väldigt fin, tycker jag. Hoppas att du kommer att trivas ändå i framtidens bibliotek och att du också kan hitta en plats i det nuvarande biblioteket – visst är väl vår poesihörna inbjudande att sitta och läsa i?