Anders bästa läsning 2021
Anders från ungdomsavdelningen Dynamo skriver om tre av årets bästa böcker.
Losing big or losing everything – endast en överlever / Niclas Christoffer
Helt ny ungdomsbok som utspelar sig Nya Sverige år 2045. Ett Sverige där alla ska vara smala och hälsosamma – om du inte är det så blir du i takt med att vikten går upp av med dina rättigheter och tillgång till internet, sociala medier, bibliotek (!!!) och tillslut ambulans/brandkår/polis.Vi följer tvillingsystrarna Xerena och Xerene som (orättvist) blir anklagade för ett grovt brott och får välja mellan en, med tiden, säker död i arbetslägren i Nya Norrland eller att delta i den omåttligt populära dokusåpan Losing big or losing everything. Deltagarna, som alla har övervikt, utsätts för fysiska prövningar och den som kommer sist i varje avsnitt avlivas. I slutet finns bara en kvar och den personen får leva och får tillgång till ett liv av lyx.
Så Hungerspelen möter Biggest loser i den här mörka bladvändaren som träffar obehagligt nära det vi känner igen. Del två kommer i sommar.
A fall of moondust / Arthur C. Clarke
En sann science fiction-klassiker från 1961 av en genres giganter. En thriller på månen där en turistbåt (båt för att de ”seglar” på ”moondust”) råkar ut för en olycka. Båten sjunker oväntat ner under månens yta med besättning såväl som passagerare ombord och en desperat kamp mot klockan att få upp dem till ytan börjar.Eftersom boken är gammal så finns det mycket charm i den då det gäller hur framtiden såg ut sedd från 1960-talet (det gör ju ofta det). Lite som om 1950-talet fått rymdboots. Slående, från vårt nu- och internetperspektiv, är att nyheter förmedlade via stora mediaföretag är dominerande big business. Eller att kommunikation mellan planeter och rymdskepp är beroende av en växel (lite som i gamla tider när arméer av personer satt och flyttade sladdar mellan olika kopplingar) – ja exemplen är många.
Arthur C. Clarke trodde starkt på vetenskapen och kan sällan i sina romaner låta bli att utbilda läsaren och ta ställning för den – i motsats till konspirationsteorier och personligt tyckande (t.ex. så har en av personerna i månbåten fast under månens yta har egna, minst sagt, paranoida förklaringar till varför ”olyckan” inträffat). Som sagt en mycket charmig klassiker och, som alltid, då en läser Clarke mycket stabilt berättad.
Wishful drinking / Carrie Fischer
Många är vi som växt upp med Carrie Fischer som prinsessan Leia och Star wars. Jag visste inte mycket om henne som person men hade hört att hon levde ett tufft liv. Efter att ha läst självbiografiska boken Wishful drinking så verkar det vara sant. Det betyder dock inte att det är dyster eller ens gnällig läsning utan hon är fantastiskt rolig när hon berättar om den galna modern, hennes stormiga relation med Harrison Ford/Han Solo eller det egna, nästan livslånga, missbruket.Men hon är inte bara rolig. Med jämna mellanrum, och på rätt ställen, dyker allvaret och visdomen upp till ytan och ger oss en show, likt en utandningsfontän från en ärrad gammal val. Livet må ibland sätta sig på en och hålla en nere men den här gamla rymdprinsessan verkar ändå ha all anledning att, i den här boken, gång på gång sträva mot ytan för att ta ännu ett andetag.
Carrie Fischer är alltså för mig, och för många, ihågkommen som prinsessan Leia. Men i den här boken ger hon oss möjlighet att bekanta oss mer med hennes liv på den här jorden – och inte bara livet i en galax långt borta för länge länge sedan.