Arrangemang, Facklitteratur

Sven Wollter, Åsa Grenvall, Siri Hustvedt, Klas Östergren, Christine Falkenland och Jenny Wrangborg är några av dem som besöker Stadsbiblioteket i september!

Stadsbibliotekets septemberprogram

Publicerat 1 september 2014 | Av |

Siri Hustvedt, David Grossman, Klas Östergren, Mats Strandberg och Maria Sveland. Skräckromantik, teknik drop-in, läsecirklar, språkträffar och sitarspel. Och Sven Wollter! Allt händer på Stadsbiblioteket Göteborg i september!

Nedan följer Stadsbibliotekets septemberprogram för unga vuxna och vuxna. Programmet för barnavdelningen hittar du i separat inlägg.
Vill du ladda ned hela programmet som pdf? Klicka här!

 

Sekter och spådomar

Måndag 1/9 på trappscenen kl 18

Johan Heltne, uppvuxen inom Livets ord, beskriver i sin debutroman Det finns ingenting att vara rädd för sekten som en stängd och totalitär värld. Boken handlar om 17-årige Jonatans väg ut ur en makthierarki styrd av en person.

Linda Spåman presenterar sitt projekt – en resa in i det okända. Upprinnelsen till Äkta Spåman var ett samtal då en kvinna frågade om Linda var en ”… real Fortuneteller in Gothenburg?” Spåmansprojektet har resulterat i en serieroman, en spådomsturné, ett ouijabräde, en tarotkortlek samt en äkta spåkula.

Magnus Utviks bok Tuktad till frihet handlar om grafologen Hans Scheike, hans kvinnor och deras sexsekt. Scheike och tre av kvinnorna dömdes till fängelse för barnövergrepp i en av Sveriges mest uppmärksammade rättegångar i modern tid.

 

iPad för nybörjare för dig 55+

1/9 + 15/9 kl 11–13 eller 8/9 + 22/9 kl 11–13

Samling kl 10.50 vid receptionen. Seniornet hjälper dig att komma igång med din iPad, surfa på internet och leta fram appar. Anmäl dig i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Kursen är två tillfällen.

 

Läsecirkel på ungerska

Lördag 6/9 kl 15

Vi läser och diskuterar romaner och noveller. Vi ses i entrén kl 14.45

 

Konsert: Dan Fröberg & Jerry Johansson

Lördag 6/9 i Hörsalen kl 14

En duokonsert där Dan Fröbergs glas- och swarmandalapartier utmanar Jerry Johanssons mästerliga, och i den klassiska indiska ragans skolade, sitarspel. Koncentrationen skärps till det yttersta och en uråldrig, men också samtida musik uppstår när instrumenten tillåts mötas och sakta växa samman i nuet.

 

Ny som företagare inom kultur

Tisdag 9/9 på Plan 2 kl 17

Skatteverkets informationsträff för dig som är ny företagare inom kulturområdet. Du får veta mera om skatter, avgifter och hur skatteverkets e-tjänster kan underlätta för dig. Anmäl dig på www.skatteverket.se/infoträffar

 

Svensk/mexikansk seriekväll

Tisdag 9/9 på Trappscenen kl 18

Release för mexikanska serietecknaren Inés Estradas första album på svenska, Lapsos, som ges ut av Cést Bon Kultur. Amalia Alvarez seriebok Fem papperslösa kvinnors historier är baserad på verkliga historier om kvinnor som bor eller har bott ”illegalt” i Sverige. Språk: svenska, engelska och spanska.

 

Drop-in för nyföretagare

Torsdag 11/9 På Plan 2 KL 17–19

Få hjälp på vägen till eget företag. Möt rådgivare från Almi, Brewhouse, Coompanion, Drivhuset och NyföretagarCentrum. Skatteverket svarar på frågor om skatt och moms. Bibliotekets företagarinfo visar böcker och affärsdatabaser.

 

Körkortsboken på lätt svenska

Varannan torsdag 11/9–20/11 på plan 2 kl 17.30

Du får hjälp att läsa körkortsboken.

 

En bättre värld, ett rättvisare samhälle?

Torsdag 11/9 På Trappscenen kl 18

Stewe Claesons Komma nära är en roman om korruption i en vanlig västsvensk kommun, om att bli vuxen och om att välja mellan att ta ansvar eller bli en vanlig skitstövel. Dennis Töllborg, professor, tar nacksving på Göteborgsandan och förklarar mekanismerna bakom skandalerna.
Jenny Wrangborg läser kampdikter som vill förändra världen ur sin senaste samling Vad ska vi göra med varandra?

 

Berättelser på finska

Lördag 13/9 På Plan 2 kl 15

Timo Nieminen läser berättelser på finska. En timme tidigare är det sagostund för barn på samma språk.

 

Street sessions, jam med öppet dansgolv!

Söndag 14/9 på Trappscenen kl 14-17

DJ K.Sun spelar allt från hiphop till funk och house under dagen.Det här kommer att bli bästa sättet att spendera din söndag på med dans, häng, spontana battles och massa grym musik! I samarbete med: Fritid Centrum

 

Läsecirkel på finska

Söndag 14/9 kl 14

Vi läser och diskuterar romaner och noveller. Vi ses i entrén kl 13.45.

 

Läsecirkel på persiska

Tisdag 16/9 kl 17.30 På Plan 2,grupprum 2B

Vi läser och diskuterar romaner och noveller.

 

Internet för nybörjare

Tisdag 16/9 Kl 12.30–14.30

Du som inte känner till datorer och internet får nu en chans att lära dig. Vi visar dig hur du använder en dator och söker på internet. Anmäl dig via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén 12.20.

 

Don´t touch my hair

Onsdag 17/9 kl 17.30-18.30 I kaffebaren, Dynamo Game

Salem Yohannes kommer till Dynamo för att berätta om sin uppsats Don’t touch my hair som handlar om svart kvinnligt hår och om att alltid uppfattas som annorlunda.

 

Skolbio! Om våld

Onsdag 17/9 I Hörsalen 17.30

En dokumentärfilm baserad på nyfunnet arkivmaterial som på ett genomträngande sätt skildrar avgörande ögonblick i tredje världens frigörelsekamp, i samspel med text från Frantz Fanons Jordens fördömda. Regi: Göran Hugo Olsson.
Edda Manga, idéhistoriker och redaktör för tidningen Feministiskt perspektiv, presenterar filmen. Filmen visas i samarbete med Folkets Bio i Göteborg och Riksföreningen Folkets Bio. Förhandsanmälan till ramona.vardeh@kultur.goteborg.se
Lär mer på www.folketsbio.se/film-och-samtal

 

Klas Östergren

Onsdag 17/9 På Trappscenen kl 19


Klas Östergrens
nya roman Twist handlar om kärlek, pengar och svek. ”Kärlek” som i en blyg förälskelse mellan en pojke och en flicka en solig sextiotalssommar. ”Pengar” som i de summor som utgör smörjmedel både när Klarakvarteren ska rivas på sextiotalet och gasledningar ska byggas i Östersjön i vår egen tid. Och ”svek”, som i de hänsynslösheter som uppstår när kärlek och pengar är inblandade. Hör Klas Östergren samtala med sin förläggare Stephen Farran-Lee om den nya romanen, inspirationskällor och en spännande höst som innefattar både premiär för filmatiseringen av Gentlemen och inträde i Svenska Akademien.

 

Falkenland och Persson

Torsdag 18/9 På Trappscenen kl 18

I Spjärna mot udden skildrar Christine Falkenland skoningslöst en kvinnas sorg över kroppens åldrande och hennes längtan efter den sista intensiva förälskelsen. Med ett precist och poetiskt språk väjer Falkenland inte ens för det mest privata.

Annika Ruth Perssons nya roman Hannah Arendts 1940-tal handlar om hur Arendt, Mary MacCarthy och W. H. Auden spelar roll i New Yorks tidskriftsvärld under 40-talet. Persson sätter fingret på frågor aktuella även idag, flyktingar, statslöshet, marginalisering.

 

SM i Minne 2014

19/9–21/9 På Stadsbiblioteket Göteborg

Den här helgen koras Sveriges bästa minne. SM i Minne är en del av Swedish Memory Open (SMO) som är öppen för internationella minnesatleter.

Fredag 19/9 På trappscenen 17.00-18.30
Vi visar hur grenarna går till och ordföranden för Svenska Minnesförbundet, Idriz Zogaj, lär ut vilka tekniker minnesmästarna använder och pratar om hur det kan användas i praktiken. Träffa Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare, Jonas von Essen som har världens bästa minne och Marwin Wallounius som är VM 7:a och SM 2:a. Dessutom kan du göra ett test, kanske är du nästa minnesmästare!

20/9 och 21/9 I utställningshallen kl 10–17
Tävlingen startar och alla som vill är välkomna att delta i SM. För anmälan kontakta info@minnesforbundet.se

 

Berättelser på spanska

Lördag 20/9 På Plan 2 kl 15

Lyssna till berättelser på spanska. En timme tidigare är det sagostund för barn på samma språk.

 

Klassikerprat 1: Kuddboken av Sei Shonagon

 

En öppen bokcirkel i sex delar – diskutera en favoritbok (eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!)
Första tillfället: Måndag 22/9 På plan 1 kl 18

Hovdamen Sei Shōnagon levde och dog för tusen år sedan i Heian Kyō, dagens Kyoto och dåtidens japanska huvudstad. När hon fick en stor bunt exklusivt papper av kejsarinnan började hon föra anteckningar som hon förvarade vid sin kudde. Hon skrev om ”allt jag har sett och känt” – spretiga noteringar från hovlivet, listor och poetiska betraktelser. Samtalsledare: Monica Braw, journalist, författare och japankännare. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

 

Internet för nybörjare på lätt svenska

Tisdag 23/9 kl 12.30.

Vi visar dig hur du söker på internet. Anmäl dig via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén 12.20

 

Läsecirkel på spanska

Tisdag 23/9 kl 17.30 På Plan 2, grupprum 2B

Vi läser och diskuterar romaner och noveller.

 

Sven Wollter

Tisdag 23/9 På Trappscenen kl 18

Till Sven Wollters 80-årsdag i januari 2014 kom bildbiografin Pojke med pilbåge. Eftertankar i text och bild. Möt den folkkära skådespelaren och hör honom berätta om sitt innehållsrika liv, både från film, TV, scen och privat.

 

Skolbio: Jag är fan en panter

Onsdag 24/9 i Hörsalen kl 17.30

Pantrarna i Biskopsgården är en grupp ungdomar som vill förändra sitt område och i förlängningen villkoren för sina liv. I Jag är fan en Panter får vi följa deras arbete med sommarläger och fotbollsturneringar såväl som i sorgen efter förlorade kamrater. Dokumentären fick Svenska kyrkans filmpris 2014.
Regi: Leo Palmestål, Anders Rundberg och Jennifer Jerez.
Filmen visas i samarbete med Folkets Bio i Göteborg och Riksföreningen Folkets Bio.

Jennifer Jerez, Leo Palmestål och Anders Rundberg filmens regissörer samt medlemmar i Pantrarna finns på plats efter visningen för en frågestund där frågeställningar filmen väcker kan tas upp och besvaras. Läs mer och anmäl förhands- och skolbiobokningar på www.skolbio.goteborg.se eller anmäl direkt hos ramona.vardeh@kultur.goteborg.se

 

Serier! Grennvall, Sandgren + Olausson

Onsdag 24/9 På Trappscenen kl 19


Åsa Grennvalls
nya album Deras ryggar luktade så gott är en föräldrauppgörelse, en kritik mot heliga blodsband och en kärleksförklaring till det barn som faktiskt har all rätt i världen att gråta en skvätt.

Hilda-Maria Sandgrens seriedebut Det som händer i skogen är en melankolisk skildring av trettonåriga Aida. Om gränslandet mellan barn och vuxen med dess maktkamper, hårda sociala regler och sexuella övergrepp.

Sara Olausson berättar om Felicia, ett seriealbum om vänskapen med den rumänska tiggaren Felicia.

 

Dynamo

Onsdag 24/9 i kaffebaren i Dynamo Game kl 17

Inom flera av dagens subkulturer finns ett starkt intresse för skräckromantik och dramatiska landskap. Bibliotekarier och konstpedagoger presenterar skräckromantiken i bild och litteratur. Sedan pratar vi tillsammans med dig om dagens estetiska uttryck som omger skräck, romantik, hårdrock, metal och fantasy.
Ålder 13–25 år, vi bjuder på fika.

Välkommen på höstens fortsatta träffar på Göteborgs konstmuseum: 8/10, 22/10, 5/11, 19/11, 22/11 och 3/12.

 

Den Europeiska Språkdagen

Torsdag 25/9 På trappscenen  kl 18

Föreläsning och språkquiz med bland andra Maria Sjöström Gisslén, översättare inom EU-kommissionen.

 

Internationell Författarscen Göteborg

Fredag 26/9 I Hörsalen kl 18

David Grossman, född 1954 i Jerusalem, är författare och journalist. Hans roman På flykt från ett sorgebud skildrar Israel-Palestinakonflikten och har beskrivits som en glödande antikrigsskildring. Grossman har liknats vid författare som Charles Reznikoff och Imre Kertesz med sorg och vittnesbörd som genomgående teman, något som även präglar hans nu aktuella bok Fallen ur tiden. Moderator: Elisabeth Åsbrink

 

Sveland och Strandberg om Stephen King

Lördag 27/9 På Trappscenen kl 15

Stephen King är ständigt aktuell. Men han kommer kanske aldrig att bli så stor som under 1980-talet. Vad slog denna amerikanska berättare an i den svenska folksjälen? Och vad är det egentligen som skrämmer i Stephen Kings värld?

Mats Strandberg skriver just nu på sin första skräckroman. Han upptäckte Stephen King som tioåring, och förra året gjorde han en pilgrimsresa till författarens hemstad.

Maria Sveland inledde sin kärleksrelation med King som elvaåring i Örebro. ”Han hade allt ett litet flickebarn kan önska; skräck, monster och sex.” För henne var han en ingång till litteraturen och läsningen.
Hör dem berätta om sin relation till King och varför man kan läsa honom såväl feministiskt som samhällskritiskt.
Moderator: Martin S Halldin, förläggare och redaktör på ETC.

 

Persiska texter

Lördag 27/9 på Plan 2 kl 15

Lyssna till berättelser på persiska.
En timme tidigare är det sagostund för barn på samma språk.

 

Minne och fiktion – Siri Hustvedt

Söndag 28/9 på Trappscenen kl 17

Siri Hustvedt, aktuell med romanen Den lysande världen, en intellektuell deckare i konstvärlden men också en skildring av en kvinnas uppgörelse med kön, patriarkat och egna demoner. Siri Hustvedt samtalar om minnen och fiktioner tillsammans med Eva Löwstedt, Agnes Mesterton och Mats Svensson. Ett samarbete med Divan och Göteborgs Kliniska Seminarium.

 

Om författare och böcker

Måndag 29/9 kl 15

Lär dig att använda biblioteket databaser på internet för att hitta information om författare och böcker.
Viss datorvana krävs. Anmäl dig i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén kl 14.45

 

Kom igång med Ipad

Tisdag 30/9 kl 12.30.

Lär dig grunderna och prova på att surfa på internet,ladda ner appar och låna en e-bok. Anmäl dig i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén 12.20

 

Läsecirkel på engelska

Tisdag 30/9 kl 17.30 på plan 2, grupprum 2B

Vi läser och diskuterar romaner och noveller.

 

Vilja-Tuulia Houtarinen

Tisdag 30/9 på Trappscenen kl 18

Vilja-Tuulia Huotarinen är ungdomsboksförfattare och poet. 2011 tilldelades hennes ungdomsroman Ljus ljus ljus Finlandia Junior, Finlands motsvarighet till Sveriges Augustpris i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Boken har uppmärksammats för sin berättarteknik och sitt direkta tilltal. Det är en tonårsskildring med mörka stråk, som går rakt in i hjärtat.

 

Talboksdrop-in

Måndagar på Specialmedia, Plan 1 kl 15–17

Du som är i behov av talböcker får veta hur talböcker fungerar. Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att bli registrerad för nedladdning.

 

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar från 9/9 På Plan 1 kl 15–17

Vi visar hur du lånar e-böcker och vi svarar på frågor om e-bokslån, det digitala biblioteket, surfplattor och appar.

 

Språkträff på lätt svenska

Tisdagar och fredagar från 2/9 på Plan 2 kl 13

Träna på att prata och förstå svenska. Ett samarbete med Medborgarskolan.

 

Datorhandledning för dig 55+

Onsdagar på Plan 1 Kl 10–11 och 11–12

Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post. Boka en timme åt gången i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen.

 

Språkträff på lätt svenska

Onsdagar 3/9–17/12 på Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska.

 

Läxhjälp med Röda Korset

Torsdagar i Kaffebaren på Parkplan kl 16–18

Du som går i högstadiet får hjälp med dina läxor.

 

Lunchboken

Fredagar 5/9–31/10 på Trappscenen kl 12

Stadsbibliotekets personal läser högt ur en personlig favorit. Vi läser barn- ungdoms- och vuxenböcker, allt från romaner och faktaböcker till poesi och biografier. Du får en avslappnande stund och ett boktips på samma gång.

 

2 svar till “Stadsbibliotekets septemberprogram”

  1. Letar efter en läsecirkel på svenska – finns det? Var med i en sådan superbra cirkel på Stadsbiblioteket för många år sedan med en enastående bibliotekarie. Det var så roligt – vi träffades en gång i veckan, läste och samtalade om goda böcker – jag har saknat den sedan dess. Vänliga hälsningar Maria L

  2. Hej Maria! Tack för ditt trevliga mejl. I höst har vi en öppen läsecirkel som heter Klassikerprat, alla som vill läser den aktuella boken och så ses vi en gång i månaden och pratar om boken. Först ut är boken är Kuddboken av Sei Shonagon, och den diskuterar vi måndag den 22/9, på plan 1 kl 18. Ingen föranmälan behövs. Välkommen!