På spaning i New York
Bibliotek på andra sidan Atlanten. Det första man tänker på när man kommer till New York är kanske inte hur fantastiskt många bibliotek det finns. Det är i och för sig också en fantastiskt stor stad!
I New York finns det tre stora bibliotekssystem:
New York Public Library försörjer Manhattan och Bronx med 77 folkbibliotek. Här finns spännande bibliotek och några finnas under jord, som på Mulberry Street i Soho i en ombyggd chokladfabrik. Där kan man bland annat låna en laptop under sitt besök.
Eller Grand Central Library som vid första intrycket mer ser ut som en butik än ett bibliotek. Här spelas hög musik i ”teens-rummet” på övervåningen! Hit är bara ungdomar välkomna, men eftersom Mangaböckerna finns här kan det hända att en och annan vuxen smyger sig in …
Det tjusiga huvudbiblioteket som ofta syns i filmer och tv-serier från New York (Sex and the city, Day after tomorrow) är just nu under ombyggnad. Dit är man välkommen men utan att ha med sig en väska eller kassar, detta påpekar vakten som möter dig vid entrén vilket gör att man kanske inte känner sig så där jättevälkommen!
Till detta bibliotekssystem hör också det relativit nybyggda (2006) biblioteket i Bronx. Hit är det ca en trekvarts timmes tunnelbanetur från centrala NY. Från tunnelbanan till biblioteket är det en liten promenad och funkar inte den inbyggda gps:en så kanske man behöver fråga om vägen. Inga problem alls, alla som man möter verkar veta var biblioteket ligger och visar glatt vägen dit!
Detta bibliotek är ett av NYPL:s sex ”hub-bibliotek”. Med ”hub-bibliotek” menas att man satsat extra mycket på generösa öppettider och mycket program. Man har över 1.000 program per år här! Alla är gratis och biblioteket är öppet från 9 till 21 varje dag. Biblioteket är miljöcertifierat och fick 2007 LEED Silver Certification Award, se filmen nedan om deras miljöcertifiering.
Det andra stora systemet är Queens Library, som omfattar 62 bibliotek i Queens. Mellan biblioteken i detta system sägs det att man bara behöver promenera en kvart för att komma till ett nytt bibliotek. Biblioteken i Queens blev utnämnda till årets bibliotek 2009. Priset fick de för att de är duktiga på att fylla biblioteken med det innehåll som användarna vill ha. Man har under några år profilerat sig, genom marknadsföring (man anlitade en marknadsförare som bland annat jobbat för Coca Cola), av innehåll och genom att framhålla sin personals kompetens. Mrs Patel på Corona-biblioteket berättar stolt att hon efter att ha synts på reklam i tunnelbanan ofta känns igen när hon är ute på stan och ibland fått skriva autografer till barnen!
Biblioteket i Corona ligger i ett område där de flesta boende är från Sydamerika vilket också präglar biblioteket som vid renoveringen fått de knalliga härliga färger som känns igen från kulturen i Sydamerika. Allt för att användarna ska känna sig hemmastadda och välkomna.
Promenerar man vidare en kvart från Corona, eller tar tunnelbanan två tunnelbanestationer, hamnar man i biblioteket i Flushing där de flesta boende talar kinesiska. De flesta av stadsdelens skyltar är på kinesiska och gatorna är fulla av små butiker. Rekommenderas kan, förutom ett besök på biblioteket förstås, ett besök på någon av de riktigt genuina restaurangerna. Utbudet på biblioteket är framtaget för att passa användarna i området och här finns mängder av kinesisk litteratur och filmer.
Tredje systemet, Brooklyn libraries, är kvar att spana in!
Ett svar till “På spaning i New York”
…eller ta Mid-Manhattan Library på 40:e gatan, öppet 08.00-23.00. Den uniformerade – och väl beväpnade -vakten drog onekligen ner entusiasmen hos en långtifrån kommande besökare. Vakten verkade behövas, enligt olika utsagor, men besökarna var ändå påfallande många, trots kvällens sena timma. Och nämnda vakt!