Skönlitteratur

Detalj ur omslag till Mannen som vände insidan ut. Förlag Wahlström & Widstrand.

Sommarläsning – bladvändare

Publicerat 16 juli 2014 | Av |

Det är nästan alltid trevligt att läsa. Bara man har tid.

Att sommaren ses som ett bra tillfälle till läsning är därför inte så konstigt. Det är då de flesta har sin längsta ledighet under året. Men sommaren är full av så mycket annat som också behöver avnjutas. Då kan det vara bra med sträckläsarböcker som har fördelen att de faktiskt går att lägga ifrån sig och ta upp igen.

Elin Board
Mary Jones historia
Genre: fiktiv dagbok

I Skattkammarön är det Skeppspojken Jim Hawkins eskapader tillsammans med Long John Silver som berättas. I Boardys fiktiva dagboksroman är det en ung flicka, Mary Jones som ger oss berättelsen. Även denna version en härlig bladvändare.

Hon arbetar som kökspiga på Kikaren, den krog som den piraten äger. ”Mary Jones historia” är skriven efter alla äventyren. Tillsammans med Long John Silvers hustru Dolores har Mary slagit sig ned på Dolores hemö Hispaniola (det som idag ör Haiti och Dominikanska republiken). Den gamle enbente piraten har dött. Full av sorg börjar Mary berätta historien om Long John som hon upplevt den. Liksom Jim dras Mary in i intrigerna kring den nergrävda förmögenheten. Hon dras med i äventyret och får agera kurir och träffa pirater men hon släpps aldrig ombord på fartyget (kvinnor och katter ansågs bringa skepp i kval om de satte foten på ett däck).

Även i Marys berättelse är Long John Silver en skoningslös man, men i Marys dagbok får vi möta nya/andra sidor hos honom. Han vinner hennes respekt och kärlek med sin vänlighet och intelligens och öppet visade ömhet mot hustrun. Dolores är liksom Rochesters första hustru, Berta i C. Brontes Jane Eyre född i Västindien men hon är långt ifrån någon ”mad women in the attic”. Hon är driftig, kraftfull, högt älskad och ALDRIG undangömd.

Fred Vargas
Mannen som vände insidan ut
Genre: deckare

Jag har hört flera som tycker att Mannen som vände insidan ut hör till Vargas sämre böcker om kommisssarie Adamsberg, något jag totalt motsätter mig. Jag tycker om de färgstarka karaktärerna och miljöskildringarna. I denna bok är det Camille Forestier som är huvudperson. Hon har lämnat Paris och livet med kommissarie Adamsberg. Hon beger sig till en by i franska alperna för att glömma Adamsberg och byta miljö. Det är hett, svettigt och sensommar. Hon tillbringar dagarna med att sitta på cafeer och dricka vitt vin och lyssna på bybornas skvaller.

Det dröjer dock inte länge innan idyllen bryts. Fåruppfödarna och bönderna i trakten har under en längre tid hittat sina får rivna, sårade och ihjälbitna. Bitmärkena på de döda kropparna verkar tyda på att det rör sig om vargar. Slumrande myter om varulvar väcks till liv och stämningen piskas upp alltmer. När en av fåruppfödarna hittas riven och dödad på samma sätt som fåren betraktas händelserna inte längre bara som en lokal angelägenhet utan som en riksangelägenhet och Paris kopplas in. Adamsberg blir ditkallad för att lösa gåtan och få lugn på bönderna.

Liksom i alla Vargas böcker så anspelar även denna bok på gamla folkskrönor. Hennes deckarhistorier pendlar mellan verklighet och fantasi och kryddas av torr humor.

Har ni några bladvändarböcker på lager så skicka gärna er lista eller listor!

Kommentarer inaktiverade.