Samlade verk
Läs en hyllning till litteraturen, och en enastående mogen debut.
Min man och jag har slagits om att få läsa Lydia Sandgrens 700 sidiga romankoloss Samlade verk under påskhelgen, som vi växelläst, stundtals högläst. Det är lätt att sugas in i denna bildningsroman om förläggaren och den aspirerande författaren Martin Bergs liv som en ung man in i vuxenblivande och begynnande medelålder.
I inledningsscenen möter vi huvudpersonen liggande på golvet i ett hav av det kringspridda och ofullbordade manuskriptet – hans samlade verk. Jag slungas tillbaka i tiden då jag läste episka verk av Klas Östergren, Kerstin Ekman och Hjalmar Söderberg. Jag inser att jag saknat den här typen av berättelser, dramaturgi och teman som kretsar runt vänskap, kärlek, skapande, arbete, familj och vad det innebär att bli vuxen och möta de stora frågorna – livet och döden.
Romanen kretsar förutom Martin kring hans hustru, idéhistorikern Cecilia Wikner och konstnärsvännen Gustav Becker som Martin lärde känna i första ring på Hvitfeldska gymnasiet. Denna trio inspirerar och ger varandra kreativa idéer till litteratur, konst och musik.
Göteborg är romanens geografiska spelplats med några scener utspelar sig i Paris och Berlin. Det är roligt att få känna igen sig i 1980-talets Göteborg på krogar och musikscener som Tajjan, Errolls och Jazzhuset. Den utspelar sig till stor del i Vasastan, Majorna och Haga, Cecilia bor på Kastellgatan 11. Är det någon som minns det numera bortglömda cafeét Mosters, där en fick vänta på sin macka medan ägarna grälade och bryggde kaffe på gammal sump? Jag tycker att det lokala såväl som 80-talets tidsmarkörer är en stor behållning med romanen – att bli påmind om sjömanssäcken och mackorna med rå falukorv som pålägg, likaså de stålbågade runda glasögonen och pullovers. Rivningskåkarnas innegårdar med haschodlingar före lyxsaneringarna i Haga och vem minns cinemateketvisningarna i hörsalen på Stadsbiblioteket? Det röks och sups så det står härliga till och det festas i såväl Göteborg som Billdal och Askim.
Det finns också gott om litterära referenser till allt från Camus till Wittgenstein. Den brittiske författaren William Wallace är däremot en fiktiv romanförfattare som Martin ideligen återkommer till som inspirationskälla för sina samlade verk. Konst, musik, filosofi och långdistanslöpning är ämnen som ventileras flitigt hos huvudpersonerna.
Som en slags återkommande ram för berättelsen blir Martin Berg intervjuad av branschtidningen Svensk Bokhandel om sitt bokförläggarskap och författarskap. Där utvecklas intressanta tankar och resonemang om vad litteratur, språk, skrivande, läsande och bildning kan vara.
Liksom läsning kan vara ett sätt att förstå sig själv och sin omvärld, kan skrivandet vara det.
Jag vill slutligen tillägga att hela romanen Samlade verk är en enda hyllning till litteraturen, och en enastående mogen debut. Lydia Sandgren är en författarstjärna som inte bara kan skriva utan dessutom utveckla tankar om vad skrivandet och läsandet betytt för henne som författare och i hennes arbete som psykolog.
På vår facebooksida kan du se ett författarsamtal med Lydia Sandgren där hon läser ur Samlade verk och svarar på frågor om sitt författarskap. Det samtalet premiärvisas torsdag 23 april 12.00 men finns att titta på även efter det. Samtalet hittar du här.
Boken finns också som e-bok för dig som vill låna direkt. Ladda ner appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång!
Lydia Sandgren kommer till Göteborgs Stadsbibliotek senare i höst.