Prozac Nation
Med anledning av författaren och journalisten Elizabeth Wurtzels bortgång 7 januari i år skulle jag vilja ta tillfället i akt att lyfta en av de biografier som påverkade mig starkt under uppväxtåren, nämligen ”Prozac Nation”.
Medan jag själv visserligen aldrig tog till något värre än sotsvart bryggkaffe och garageslamrig grungerock för att döva ångesten kändes det på något sätt betryggande att läsa denna reseskildring från någon med liknande längtan och författardrömmar, i en annan tid och del av världen, som varit på botten av sitt eget personliga helvete och vänt. Att i tryggheten av mitt lilla tonårsrum kunna läsa om någon som upplevt ungefär samma frustration, prestationsångest och vilsenhet som jag. Någon som fattat alla de destruktiva beslut som jag nog (tack och lov!) var lite för feg och försiktig för och som kunde intyga att det trots allt, också i det mest outhärdliga mörker, går att finna en ljusglimt. Ett hopp om slutgiltig försoning med sig själv.
Wurtzel debuterade med Prozac Nation 1994 (på svenska Prozac min generations tröst), i vilken hon skildrar sin kamp mot depression och drogmissbruk under collegeåren, varvat med vass samhällskritik och en stundtals fanatisk kärlek till musiken, litteraturen och journalistiken.
Boken har bland annat jämförts med Sylvia Plaths Glaskupan och filmatiserades 2001 med Christina Ricci i huvudrollen.
Wurtzel följde upp med bland annat den könsrollskritiska boken Bitch: In Praise of Difficult Women 1998 samt biografin More, Now, Again 2001, men ingen av dem blev lika hyllad som Prozac Nation.
Elizabeth Wurtzel avled 7 januari 2020 i sviterna från bröstcancer. Hon blev 52 år gammal.