Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Flätan" av Laetitia Colombani. Sekwa förlag.

Flätan av Laetitia Colombani

Publicerat 16 juli 2018 | Av |

Tre kvinnoöden från tre skilda världsdelar och samhällsklasser flätas samman i denna gripande romandebut.

Smita är kastlös och bor på landsbygden i Indien. Hennes jobb, som gått i arv från hennes mor och mormor, består i att med sina bara händer tömma byns latriner. Smitas man är råttfångare och hans fångst hamnar på deras matbord. När dottern Lalita fyller sex år inser Smita att hon måste agera om dottern ska få en drägligare tillvaro än hon själv haft. Hon anmäler henne full av förväntan till byskolan, men när detta bara leder till att Lalita förödmjukas, går all hennes energi åt till att planera deras gemensamma flykt.

En natt ger sig Smita och Lalita således av på en farofylld resa med siktet inställt på ett, som de hoppas, bättre liv. De möts av ett myllrande kaos, i ett land där ett människoliv inte är något värt, i synnerhet inte om man är kastlös.

Giulia bor med mor, far och systrar i Palermo på Sicilien. Hon arbetar i familjeföretaget, som behandlar och färgar hår som ska bli peruker och löshår. Giulia är tillbakadragen och något av en bokmal. Det är också på biblioteket som hon möter och förälskar sig i Kamal, en sikh från Kashmir i Indien. Deras möten måste ske i all hemlighet.

När fadern plötsligt faller ihop upptäcker Giulia att det stolta familjeföretaget, som stått pall i tre generationer, står på ruinens brant. Hennes mor vill att hon gifter sig med en välbärgad grannpojke, för att åtminstone rädda familjens bostad. Själv smider Giulia egna planer för att få firman åter på fötter.

Den tredje kvinnan lever på andra sidan jordklotet, i Montreal i Kanada. Sarah är en alltid lika elegant, toppresterande advokat och delägare i Johnson & Lockwood, en ansedd advokatbyrå. Karriären har kostat henne två äkta män och tvingat henne att upprätta vattentäta skott mellan arbete och hemliv. Dessutom plågas Sarah av ständigt dåligt samvete gentemot sina tre barn.

När Sarah får besked om att hon har bröstcancer rämnar fasaden. I samma veva inser hon att kollegorna är ute efter att sätta käppar i hjulet för hennes karriär, vars pris hon till slut förstår varit alltför högt.

Fokuset i Flätan av fransyskan Laetitia Colombani växlar mellan kvinnorna och kapitlen slutar ofta i cliffhangers, som gör att vi längtar tillbaka till kvinnan vi just lämnat.

Som läsare engageras man gränslöst i kvinnornas liv och får sig en tankeställare när det kommer till kvinnans situation i världen. Det är innehållet, de starka berättelserna, som är bokens styrka. Det är omöjligt att lägga ifrån sig boken innan den är slut. Till en början lyckas jag inte att räkna ut hur de tre kvinnornas öden skall flätas samman, men så småningom under läsningen går det upp ett ljus.

Flätan är en engagerande bok att fästa sig vid!

Som också får mig att vilja läsa mer om kastsystemet i Indien.

Kommentarer inaktiverade.