Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Hopp - historien om Moses och Mannas kärlek". Weylers förlag.

Detalj ur omslaget till "Hopp - historien om Moses och Mannas kärlek". Weylers förlag.

Pressfrihet för givet?

Publicerat 16 november 2011 | Av |

I Sverige tar vi pressfriheten för given, vi ser det som en självklarhet att kunna läsa aktuella nyheter vid frukostbordet och irriteras över att dagstidningen uteblir. Det vi inte tänker på är journalisternas arbetsförhållanden när de arbetar med undersökningar som sedan ska spridas över världen…

Journalisten Dawit Isaak har under de senaste åren blivit uppmärksammad för sin situation som fängslad utan rättegång i sitt ursprungsland Eritrea. Dawit kom till Sverige 1987 och blev svensk medborgare fem år senare. Vid Eritreas självständighet återvände Dawit för att arbeta som journalist. Den regimkritik Dawit i sitt arbete uttryckte ledde till att han en tidig söndagsmorgon 23 september 2001, blev hämtad i sitt hem, anklagad för att ha brutit mot Eritreanska presslagar.

Nyligen har det spekulerats i media om att Dawit inte längre är kvar i fängelset, men uppgifterna går inte att bekräfta och om han ännu lever vet ingen.

Dawit Isaak är inte bara journalist utan även författare och delar av hans produktion finns samlade i boken: Hopp – Historien om Moses och Mannas kärlek & Andra texter. Boken går att låna på biblioteket.

3 svar till “Pressfrihet för givet?”

  1. I Sverige tar vi pressfriheten för given, vi ser det som en självklarhet att kunna läsa aktuella nyheter vid frukostbordet och irriteras över att dagstidningen uteblir.,,,,,,
    MEN VET DU ATT ERITREANER INTE ENS HAR FRUKOST

  2. Du lätt för dig att säga som sitter här och har bägge delarna. Det behövs båda mat och en fri press i Eritrea.