Poesi att spegla sig i?
Det folierade omslaget till diktsamlingen Vitsvit är som en spegel. Men bilden du ser av dig själv blir oskarp.
Athena Farrokhzad, som är dagens värd i Sommar i radions P 1, blev förra året nominerad till det prestigefyllda Augustpriset. Juryn motiverade nomineringen med att Farrokhzad med Vitsvit skrivit en ”banbrytande uppväxtskildring”.
Vitsvit är en minimalistisk diktsamling där det tryckta ordet förstärks genom att textraderna är svartmarkerade. I texterna är det familjen som står i centrum. Citat från olika familjemedlemmar fyller bokens sjuttio sidor. Nä, inte riktigt, för citaten omges av en hel del tomrum också….
Boken inleds med citat från ”Min mor”. Därefter citeras far, bror, mormor och morbror.
Varje textrad står för sig själv och sammantaget blir citaten fragment ur en familjehistoria. En fiktiv sådan bör tilläggas.
För att anknyta till spegling, anknyter ett av citaten till detta fenomen.
”Tillhörigheten är som en spegel. Om den går sönder kan du laga den.”
Annars kan citaten handla om tortyr, språk, revolution, krig, död och mat. Plus mycket annat också i en mycket speciell blandning. Mer eller mindre kan du som läsare ta emot de ord som Farrokhzad formulerar.
”Min bror sa: Sladdar till det trådlösa
Organ till det kroppslösa
Transfusioner till det hjärtlösa
Och en bror till dig”
Emellanåt blir man extra drabbad av orden, och ibland känns det svårt att riktigt värja sig. Som ”En kvinna grävde ut sin mors ögon med fingrarna så att modern skulle slippa se dotterns förfall.”
Athena Farrokhzad är uppvuxen i Hammarkullen och Askim men har sina rötter i Iran. Förutom att hon är poet är hon bland annat också lärare. Tillsammans med Linn Hansén har Farrokhzad varit redaktör för boken Omslag, där tretton poeter medverkar. Boken består av queer poesi och i förordet beskriver de två redaktörerna poesins historia. De anser att den heterosexuella normen har präglat hur kvinnor respektive män traditionellt har beskrivits i poetiska sammanhang. ”I poesins historia vimlar det av anemiska flickhänder och pojkar med naturvetenskapliga vokabulär” skriver de bägge redaktörerna i förordet, innan de lämnar över ordet till Jonas Brun och Kristofer Folkhammar. Därefter följer ytterligare nio författare och poeter.
Låna böckerna på Göteborgs stadsbibliotek!