Skönlitteratur
Foto: John Nyberg

Foto: John Nyberg

PÅSKEKRIM

Publicerat 6 april 2012 | Av |

I Svenska Akademiens Ordlista saknas beklagligtvis två väsentliga ord mellan uppslagsorden ”påskdagsmorgon” och ”påskeld”, nämligen ”påskdeckare” och ”påskekrim”.

Inte desto mindre existerar ju både ”påskdeckare” och ”påskekrim” i sinnevärlden, framför allt blir man varse detta när man försöker orientera sig i bokutgivningen inför den stundande helgen.

I Norge ger man för fjärde året i rad ut en novellantologi med titeln ”Påskekrim”, och i Sverige är Piratförlaget det förlag vars (norska) påskekrim-flagga vajar mest: sedan 2003 har man varje år (utom 2009) presenterat minst en påskdeckare.

Så här ser deras lista ut:
2003: Unni Lindell Nattsystern
2004: Gretelise Holm: Ö-morden
2005: Anne Holt Det som aldrig sker
2006: Unni Lindell Orkestergraven
2007: Helene Tursten En man med litet ansikte
2008: Gretelise Holm Ministermordet
Unni Lindell Honungsfällan
Jan-Sverre Syvertsen I det fördolda
2009  (ingen påskdeckare från Piratförlaget)
2010: Anne Holt Frukta inte
2011: Kristina Ohlsson Änglavakter
2012: Helene Tursten I skydd av skuggorna

När jag letar på nätet efter arrangemang med påskekrim-tema, så fastnar blicken på ett program som ges på Kirsebergs bibliotek i Malmö: ”Påskbuffé med påskekrim-boktips” tisdag 17 april klockan 18, därefter vidtar ett föredrag i ABF:s regi: polismannen Per Jystrand om polisarbete förr och nu. Heja Malmö!

I Mölndal satsar man brett: 27 mars klockan 18 kan man avnjuta Påskekrim på Lindome bibliotek, den 3 april klockan 17.30 anordnar Mölndals stadsbibliotek programmet ”Läs en deckare i påsk”, och 23 april klockan 18 kommer Johan Theorin till Lindome bibliotek.

På Göteborgs stadsbibliotek har vi svårt att matcha detta, eftersom vi just har stängt för om- och tillbyggnad. Men vänta bara!

Och kanske dyker det upp deckararrangemang på andra ställen i stan, det vet man aldrig – håll ögonen öppna!

Kommentarer inaktiverade.