Nora eller brinn Oslo brinn
I vår katalog har den här boken tre ämnesord: ”unga kvinnor”, ”endometrios” och ”svartsjuka” och det sammanfattar den här boken väldigt bra.
Nora är ung och vacker och finns att följa på Instagram. Johanna kan inte låt bli att titta. Det blir en besatthet. Johanna följer Noras instagramkonto maniskt och lägger till och med den bästa bilden som bakgrundsbild i sin egen telefon. Och när hon hittar Noras mammas Instagramkonto blir det ännu värre. Noras mamma beskriver sin dotter i superlativer varenda gång de ses. Johanna tittar och lider, hatar Nora, hatar Oslo.
Samtidigt lider Johanna av endometrios, en sjukdom man inte ofta får läsa om i romaner, som leder till andra fruktansvärda smärtor, en jobbig operation och tankar om fertilitet som hennes jämnåriga inte behöver ta ställning till.
Författare och huvudperson heter båda Johanna och enligt intervjuer är stora delar av handlingen självupplevt. Det ger äkthet men också mindre struktur i en berättelse. Det är ett utsnitt, några år i någons liv i stället för en tydlig handling med dramatisk höjdpunkt och prydligt slut.
Det som är behållningen är mer de små betraktelserna och tankarna boken väcker. Vad är Johannas svartsjuka egentligen? Är det tanken på att Emil älskat en annan och haft sex med en annan? Eller mer en avundsjuka på Noras liv? Hon som kunde kasta bort förhållandet med Emil som att det inte var värt något, hon som sitter och koser sig med sin mamma i sociala medier och blir kallad för den vackraste, den bästa. Medan Johanna själv har ett komplicerat förhållande till sin familj och knappt kan förstå vad Emil ser hos henne?
Jag tycker också att det är intressant att läsa om den här kvinnliga svartsjukan som skildras som något problematiskt men ändå mest ett problem för Johanna själv. Hur hade romanen blivit om det var Emil som var besatt av Johannas ex i stället? Om han hade telefonen full av bilder på hennes ex, och krävde att hon inte skulle ha kontakt med honom. Det hade känts långt mer hotfullt tror jag.
Så sammantaget är Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid en spännande och tankeväckande bok. Plus att man får en massa boktips utifrån böcker som gjort intryck på huvudpersonen. Vad mer kan man begära?