Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Mannen från Albanien" av Magnus Montelius. Månpocket.

Mannen från Albanien

Publicerat 31 juli 2019 | Av |

Kalla kriget, spioner och en tilltufsad antihjälte. Kan det vara något?

Läsaren förflyttas bakåt i tiden till 1990-talet. Tobias Mejtens har hoppat av sina studier i historia vid universitetet för att istället satsa på journalistik. Han frilansar och kör taxi för att klara av räkningarna. Då han får erbjudande om ett vikariat som reporter på 7Plus, ett nystartat veckomagasin med halvrisig ekonomi, gäller det att visa framfötterna.

En man hittas mördad vid Ersta-terassen och bevakningen av fallet hamnar på Mejtens bord. Mannen uppges varit politisk flykting från Albanien, men det visar sig att det i själva verket rör sig om en svensk vid namn Erik Lindman. Han försvann spårlöst 1965. Lindman var en lysande begåvning, medlem i den radikala studentföreningen Veritas och det spekulerades i tidningarna huruvida han rekryterats som spion.

Reporterns nyfikenhet triggas av alla lösa trådar och han beslutar sig för att gräva i fallet, även om nyhetschefen har svårt att se att mannens död kommer att sälja några extra lösnummer. Tillsammans med sin journalistkollega Nathalie Petrini, som fått sparken från tv, rotar Mejtens i något som ingen tycks vilja kännas vid. Ett fall som är långt mer invecklat än de någonsin kunnat drömma om och som kastar dem tillbaka till det kalla krigets dagar.

Mannen från Albanien: en roman om ett förräderi av Magnus Montelius utgavs 2011 och finns nu även utgiven i pocket. Författaren är högaktuell med en ny, av många hett efterlängtad, politisk thriller betitlad Åtta månader.

Förträfflig läsning för alla John le Carré-beundrare!

Kommentarer inaktiverade.