Boktips, Skönlitteratur

Leons bok: en kärlekshistoria

Publicerat 14 februari 2022 | Av |

Änklingen Leon Bialek känner sig vankelmodig och vilsen i tillvaron. I sin spatiösa fyrarummare på Östermalm i Stockholm tänker han tillbaka på sitt liv. Bland annat grubblar han över vem han hade varit ifall han stannat hos sitt livs kärlek Anna i stället för att gifta sig med Rakel. 

Anna och Leon studerade juridik ihop och det var tillsammans med henne som han fick insyn i den svenska kulturen. Men för Leons föräldrar, som kom från Polen och nätt och jämnt överlevt Förintelsen var det livsviktigt att han – den ende sonen – gifte sig med en judisk flicka och förde släkten vidare. Leon hade inte hjärta att göra dem besvikna och när den omsusade Rakel visade intresse för honom var han inte svårflirtad. 

De gifte sig och fick ett någorlunda gott liv tillsammans med meningsfulla arbeten, några få goda vänner och trygg ekonomi. De firade de judiska högtiderna och besökte synagogan. Att paret  sedan aldrig fick några barn var en outsäglig sorg för dem båda. 

När Rakel plötsligt insjuknar och går bort i cancer blir Leon helt ensam i den stora våningen. Beslutet mognar fram att han ska sälja lägenheten och flytta till Köpenhamn för att vara nära Anna. Kanske får han rentav en ny chans. 

Leons bok av Gabriel Francke Rodau är en fin, lågmäld och eftertänksam debutroman om kärlek vid 70 plus. Den handlar om de livsval vi gör, om ensamhet, om att inte passa in, om vänskap, kärlek och passion samt inte minst om tärande längtan efter barn. 

Författaren är för övrigt själv barnbarn till överlevare av Förintelsen. 

Kommentarer inaktiverade.