Skönlitteratur

Omslaget till "En katts resedagbok" av Hiro Arikawa. Bokförlaget Nona

Läs en kattbok i jul!

Publicerat 1 december 2019 | Av |

Det är förunderligt med kattböcker. Som kattvän kan man inte låta bli att kasta sig över dem!

Tänk bara på Gatukatten Bob, Bibliotekskatten Dewey, Sjukhuskatten Oscar, Katten Cleo och Bortsprungen. Eller varför inte Gubbe och katt?

I somras fann jag mig väl tillrätta med En katts resedagbok, som är den första roman av den japanska författaren Hiro Arikawa som översatts till svenska. En bok som gjort succé världen över. Till skillnad från de ovan nämnda titlarna rör det sig om en fiktiv kärlekshistoria, där katten själv står för berättandet.

Inledningen känns välbekant: en svårt skadad hemlös katt undsätts av en – i detta fall – inte alltför lastgammal herre vid namn Satoru Miyawaki. Den vita strykarkatten påminner om den kisse han hade när han växte upp och som han tvingades lämna ifrån sig, efter att föräldrarna tragiskt förolyckades. Ett trauma som följt Satoru livet igenom.

Eftersom kattens svarta svans är vinklad som en sjua får han namnet Nana, vilket betyder sju på japanska. Katten finner sig snart väl tillrätta hos den vänlige Satoru.

Fem år senare stuvar husse resolut in resebur, katt och packning i sin silvergrå skåpbil i syfte att fara och leta rätt på ett nytt hem åt den bestörta katten Nana. Anledningen får både kisse och läsare tills vidare sväva i ovisshet om.

Färden går till berget Fuji och till havet. De bländas av naturens skönhet där de far fram. Satoru söker upp en handfull gamla vänner, som han inte råkat på många år. Den yttre resan motsvaras av en inre. Men att hitta ett nytt gott hem till Nana visar sig lättare sagt än gjort.

För egen del uppskattar jag att det är den självgoda, kaxiga katten som har ordet. Förutom återblickarna på Satorus liv är händelserna återgivna ur kattens synvinkel. Han påstår sig, till skillnad från sin husse, vara “flerspråkig” och känner sig överlägsen människorna.

Romanen tar upp inte bara upp svåra saker som ensamhet, saknad, svek, svartsjuka och död, utan här ryms också kärlek, vänskap, lojalitet, ödmjukhet och trofasthet.

Ta del av en charmerande och läsbar liten berättelse från Japan om vad en katt kan betyda i en människas liv.

Och ifall du missat några av ovan nämnda kattböcker, lägg dem till din att läsa i jul-lista!

Kommentarer inaktiverade.