Arrangemang

Klassikerprat hösten 2019

Publicerat 6 september 2019 | Av |

Klassikerprat är en serie om 6 klassiker som alla har läst (eller kanske inte…). Ta tillfället att diskutera din favorit, eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!

Öppen bokcirkel, ingen anmälan.

Dikter av Verner von Heidenstam (1859–1940)

Måndag 16 September klockan 18 i Hörsalen

Idag är Nobelpristagaren och Akademiledamoten Heidenstam kanske mest känd för sin diktning men för hundra år sen var han Sveriges största kändis, en mediepersonlighet vars privatliv utspelade sig inför offentligheten. Om Heidenstams hemlighållna liv, passioner, spioner, resor, krig, kärlek och svek skriver kvällens föreläsare och samtalsledare Martin Kylhammar, litteraturprofessor och aktuell med Ett hemligt liv: Verner von Heidenstam och Kate Bang.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd av Svenska Akademien.

Min mors självbiografi av Jamaica Kincaid (1949–)

Måndag 7 oktober klockan 18 på Plan 1

Valerie Kyeyune Backström, kulturjournalist och litteraturkritiker, leder samtal om Jamaica Kincaid. Kincaid föddes 1949 på den karibiska ön Antigua som Elaine Potter Richardson, men bytte namn när hon började skriva. I dag lever hon i USA, där hon vid sidan av sitt författande arbetar som professor på Harvard.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd av Svenska Akademien.

Villette av Charlotte Brontë (1816–1855)

Måndag 4 november klockan 18 på Plan 1

Efter en familjekatastrof måste föräldralösa Lucy klara sig själv i 1800-talets London, utan annat skyddsnät än den sista lönen från ett arbete som sällskapsdam åt en äldre kvinna som nu avlidit. Hon får anställning som lärarinna i engelska på en flickskola. Ständigt övervakas hon av skolans intriganta förestånderska. Som protestant betraktas hon med misstänksamhet i den strängt katolska kultur som präglar den franska småstaden Villette. För sin tid (1853) en utmanande roman, med dess skarpa ifrågasättande av tidens kvinnoroll. Först efter modernismens genombrott fick Villette den klassikerstatus den förtjänar.

Föreläsare & samtalsledare: Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling som gjort första svenska översättningen av romanen sedan 1954.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd av Svenska Akademien.

Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers (1917–1967)

Måndag 11 november klockan 18 på Plan 1

McCullers blev redan som tjugotreårig debutant ett viktigt namn i den amerikanska samtidslitteraturen. I Balladen om det sorgsna kaféet berättar hon om ett stamställes uppgång och fall och om hur den driftiga och självsäkra ägarinnan miss Amalia krossas. Hon är fruktad, baktalad och hämndlysten och väcker förbittring i den lilla staden. McCullers litterära landskap är den amerikanska södern och tematiken ofta själslig isolering och makabert våld. Flera av hennes verk har filmatiserats, bland annat Balladen om det sorgsna kaféet (1951).

Föreläsare & samtalsledare: Håkan Bravinger, författare, översättare, litterär chef Norstedts.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd av Svenska Akademien.

Gift av Tove Ditlevsen (1917–1976)

Måndag 18 november klockan 18 på Plan 2

Danska Tove Ditlevsen var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker där hon skrev självutlämnande om drogberoende, otrohet och äkta makar. Gift är sista delen i självbiografiska trilogin Barndom, Ungdom, Gift och anses vara hennes främsta verk, nu i nyöversättning av Ninni Holmqvist. Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka.

Föreläsare & samtalspartner: Ida Ölmedal, kulturchef för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Med stöd av Svenska Akademien.

Kronos av Witold Gombrowicz (1904–1969)

Måndag 2 december klockan 18 på Plan 1

Witold Gombrowicz är en av den europeiska 1900-talslitteraturens centralgestalter. På slutet av 60-talet gavs hans dagböcker ut. Vad ingen då visste var att Gombrowicz parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Med änkan Rita Gombrowicz godkännande gavs Kronos ut på polska 2013 och kom i svensk översättning 2018. Om Dagboken 1–3 var ämnad för den litterära världen är Kronos den personliga kommentaren, oumbärlig för alla Gombrowicz-fans.

Föreläsare & samtalsledare: Irene Grönberg, översättare.

I samarbete med Polska institutet.

Kommentarer inaktiverade.