Kentukis
Ett hett tips för alla som (liksom jag) sträckkollat Black Mirror.
Min första tanke när jag läste den var “varför?”, varför vill man att någon ska få total insyn i allt man gör, eller varför vill man åka runt och spionera på en total främling? Genom flera olika berättelser blir den psykologiska aspekten allt tydligare, samtidigt som en spänd underström växer fram. Besattheten hos såväl matte som kentuki blir allt mer oroväckande.
Kentukis påminde mig om TV-serien “Black Mirror” i sättet den använder teknologi för att säga något om människans natur. Vid första anblick kan det tyckas vara sci-fi och något överdrivet. Men snabbt inser jag att det inte alls är långt ifrån verkligheten. Dagens internetanvändare lägger upp vloggar, spelar in sig själva och bjuder in hela världen att kolla på. På andra sidan skärmen blir användare besatta av influensers, Youtubers och TikTokers. Att se eller bli sedd, det är frågan.
Schweblin undersöker vad som händer när vi glömmer människan på andra sidan skärmen, eller när vi glömmer att vi faktiskt omöjligt kan förstå till fullo någon som vi endast ser genom en skärm. Kentukisarna framställs inte som något bra eller dåligt i sig, snarare är det människorna som värnar om teknologin eller missbrukar den.
Kentukis var en sådan roman som verkligen fångade mig, de korta kapitlen som växlade mellan olika berättelser skapade ett bra driv i boken. Ett hett tips för alla som (liksom jag) sträckkollat Black Mirror.