Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Greven av Monte Cristo av Alexandra Dumas d.ä. och Amerikansk Jord av Jeanine Cummins, Bazar Förlag.

Omslag till Greven av Monte Cristo av Alexandra Dumas, Penguin Random House och Amerikansk Jord av Jeanine Cummins, Bazar Förlag.

Bladvändare = sommarläsning, del 1

Publicerat 5 juli 2021 | Av |

Gemensam nämnare för nedanstående böcker är att de handlar om människor på flykt.

Fängslande fransk klassiker från 1844-46

Greven av Monte-Cristo av Alexandre Dumas d.ä. har allt som en läsare kan önska sig i form av spänning, sviken kärlek, gruvlig hämnd och välkonstruerad intrig.

Livet leker för den unge Edmond Dantès, som är kär och full av förhoppningar inför framtiden, då han blir angiven av tre vänner för samröre med Napoleon och oskyldigt fängslad i fästningen Château d’If på en ö utanför Marseille 1815.

Av en sympatisk medfånge får Dantès nys om en skatt på ön Montecristo. Efter fjorton år av umbäranden lyckas han med stor list rymma, lägga vantarna på guldet och därefter anta namnet greven av Monte-Cristo.

Sin raffinerade hämndplan sätter han i verket först 1838, efter år av förberedelser och med god hjälp av sin alltiallo Bertuccio.

Ön Montecristo finns i verkligheten och ligger inte långt från Elba, där Napoleon satt landsförvisad.

Romanen gavs ut som följetong vad jag förstår, under åren 1844-1846. Det existerar en mycket välgjord filmatisering med Gérard Depardieu i huvudrollen, som är anpassad för en modern publik.

Dumas roman finns att tillgå i engelsk översättning som e-bok alternativt e-ljudbok på engelska i appen Libby, om du inte vill låna pappersboken.

På flykt genom Mexiko

Mitt under ett stort släktkalas hemma hos familjen Pérez i Acapulco ställer knarkkartellen Los Jardineros till med blodbad. Hela sällskapet slaktas, alla utom Lydia Pérez och hennes son Luca, som har änglavakt eftersom de råkar befinna sig på toaletten.

Mor och son flyr hals över huvud då kartellens ledare svurit på att hämnas en tidningsartikel signerad av Sebastián Pérez, Lydias man.

Deras hastigt hoptotade plan är att så snart som möjligt sätta sig i säkerhet i USA. Det blir en farofylld resa med livet som insats med buss, livsfarligt fastklamrade på godstågstak, till fots med mera ständigt med fienden i hälarna.

Ett pärlband av tragiska människoöden kommer i flyktingarnas väg. Somliga har onda avsikter, men de flesta är hjälpsamma. För att ta sig över gränsen tvingas de att korsa oländig öken med hjälp av flyktingsmugglare, som tar hutlöst betalt och inte alltid går att lita på.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins (amerikan med latinamerikanskt påbrå) är olidligt spännande och på samma gång en informativ och engagerande skildring av migranternas fruktansvärda situation, om våldet, kriminaliteten och korruptionen i dagens Mexiko.

Migration är ett ämne som engagerar både läsare och kritiker, som mottagit boken med både ros och ris.

Finns att låna som e-bok på svenska och engelska samt som e-ljudbok på engelska i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.