Kalla kårar i höstmörkret 2: döden klär i domino
Läs en trivsam pusseldeckare av Maria Lang-stuk nu när höstmörkret börjar falla över läsfåtöljen allt tidigare om kvällarna.
Mitt under en modevisning på Kungliga Operan blir en av Stockholms modepampar spektakulärt skjuten av en mystisk gestalt i dominokappa och mask. Fast det visar sig senare att det i själva verket varit en cyanidspruta, som injicerats i nacken och tagit kol på offret.
I Döden klär i domino, uppföljaren till En sax i hjärtat av Marie Bengts får vi återknyta bekantskapen med den riviga Hannah Lönn, modeskaparen som drömmer om en plats på modeparnassen. Eftersom hon varit behjälplig med att tillverka dominokapporna har hon fått en biljett till modevisningen och blir följaktligen också ögonvittne till mordet.
Året är 1957 och verkligheten stavas en halvmodern tvårumslägenhet på söder och extraknäck som sömmerska. Sin näsa för detektivarbete har Hannah intakt sedan den förra boken, delvis på grund av flitigt läsande av Agatha Christies och Dorothy Sayers deckare. En vana som jag för övrigt misstänker att hon delar med bokens författare.
Mys- och nostalgifaktorn är skyhög. Jag njuter av otaliga konditoribesök, hårdsprayade frisyrer, damiga dräkter, chica festblåsor, klarrött läppstift, obligatoriska herrhattar, sirlig artighet, titulering samt underhållande replikskiften. Det är en värld totalt fri från mobiltelefoner och datorer. Söndagseftermiddagarna slår man med fördel ihjäl med en och annan matinéföreställning, exempelvis “Slå nollan till polisen” eller “På vift i Paris”.
Förste kriminalassistenten Holm befinner sig på mordkommissionen i Stockholm för vidareutbildning och finner sig indragen i mordutredningen. Han känner sig lite bortkommen i storstaden och är tacksam för att i smyg få bolla teorier med Hannah Lönn, som besitter en långt högre slutledningsförmåga än Holm. I synnerhet som hans chef tycks vara alltför snabb med att knyta ihop säcken. Holm och Lönn finner sig tvingade att bedriva en skuggutredning för att rentvå en – i deras ögon – oskyldig man.
Feministiska spörsmål har stoppats in här och var i texten. Hemmafruidealet ställs mot den moderna yrkeskvinnan. Författaren ger oss också välkomna ledtrådar till Hannahs förflutna.
Läs en trivsam pusseldeckare av Maria Lang-stuk nu när höstmörkret börjar falla över läsfåtöljen allt tidigare om kvällarna.