Facklitteratur

Detalj ur omslaget till Pingvinlektionerna av Tom Michell. Brombergs förlag.

Juan Salvador Pinguino!

Publicerat 6 maj 2016 | Av |

Läs en alldeles underbar bok, full av humor och allvar, om samspelet mellan djur och människor! Missa inte fem skäl till att låna boken Pingvinlektionerna av Tom Michell.

1. Pingvinlektionerna av Tom Michell är en sann berättelse, besläktad med James Bowens välkända Gatukatten Bob. Engelsmannen Tom Michell råkade som ung man på 1970-talet på en vuxen oljeskadad magellanpingvin på en strand i Uruguay och fick fullt sjå med att skrubba fågeln ren med diskmedel i goda vänners luxuösa badrum. Därefter vek pingvinen inte från Toms sida. Tom döpte pingvinen till Juan Salvador Pingüino, men med smeknamnet Juan Salvado.

2. För att få reda på hur Tom lyckades smuggla pingvinen genom den argentinska tullen på den tiden då landet styrdes som militärdiktatur. Denna episod är obetalbar! Tom Michell har sannerligen språket i sin hand.

3. En bok smockfull av minnesvärda anekdoter. Bland andra en där Tom på en långfärdsbuss hade Juan Salvado gömd vid fötterna i en påse då han till sin obeskrivliga fasa insåg att den vedervärdiga stanken som plötsligt sänkt sig över bussen kom från pingvinspillning. Till råga på allt började den söta flickan på platsen intill – som Tom tidigare flirtat med – snegla på honom med en misstro och avsmak som fick honom att vilja sjunka genom jorden!

4. Boken passar den vetgirige. Du får insupa all tänkbar information om pingviner, om tillvaron som lärare på en engelsk internatskola för pojkar i Buenos Aires samt hur livet tedde sig i en diktatur på 1970-talet. Inflationen var på topp och det gällde att, utan dröjsmål, omvandla sin lön i prylar och sedan använda dem som bytesvaror. Vi får också närvara vid en skrämmande militärkupp. Pingvinlektionerna passar också dig som älskar reseskildringar. Vi får följa den äventyrshungrige tjugotreårige Tom, som gränslade sin motorcykel och for på upptäcktsfärd runt den latinamerikanska kontinenten.

5. Om sann vänskap. En trofastare, klokare och roligare vän än Juan Salvado kan man knappast ha. Boken fick mig att tänka på björnen Paddington som kom från ”mörkaste Peru”. Juan Salvado lärde sig inte som Paddington att tala engelska, men han kommunicerade lika effektivt ändå och Tom förser honom med en slags röst i boken. Pingviner har som vana att titta dig stint i ögonen och med sin ”prästkrage” fick Juan Salvado ofta axla rollen som biktfader för såväl personal som elever på skolan. Han upphöjdes också till det ärofyllda uppdraget att vara maskot för skolans rugbylag. Ett uppdrag som pingvinen tog på fullaste allvar.

Kommentarer inaktiverade.