Barnböcker, Boktips

Jennys favoriter ur barnboksutgivningen 2021

Publicerat 3 januari 2022 | Av |

Åh, vad det kommit många bra barnböcker 2021!

Jag har tidigare på den här bloggen skrivit om till exempel Oj oj oj!, Furan och Den sista utposten, och nu har jag valt tre andra favoriter från året som gått.

Bästa pekböckerna

Bästa pekböckerna för barn 0-2 år: Godnatt, Roj! och Godmorgon, Roj! av Ellen Karlsson och Lisen Adbåge

Att skriva och illustrera för de allra yngsta är en konst som Ellen Karlsson och Lisen Adbåge verkligen bemästrar. Godnatt, Roj! och Godmorgon, Roj! är två färgglada, varma och pedagogiska pekböcker som handlar om att gå och lägga sig på kvällen och om att gå upp på morgonen. Vi får följa lilla Roj och hans förälder med bestyr som att dricka välling, byta blöja, spilla på tröjan och sparka av sig täcket – bäddat för igenkänning och mys tillsammans med det lilla barnet.

Bästa bilderboken

Bästa bilderboken för barn 3-6 år: Stora Faran av Matilda Ruta

Stora Faran är en fristående andra bok i Matilda Rutas bilderboksserie Strandskogen. Boken utspelar sig i en skog där de små djuren väntar på Stora Faran som man vet snart ska komma. Ingen vet hur Stora Faran ser ut eller vad den kommer att göra, men alla är rädda för den, barn som vuxna. De vuxna samlar nötter och barnen förbereder sig på att snart inte få gå till skolan, eller till stubben och köpa chips som de brukar. Men när Stora Faran väl kommer blir det inte alls som de har föreställt sig. En fin och tröstande bok om oro. Perfekt för att läsa högt tillsammans och prata om efteråt. En berättelse att dras med i och illustrationer att stanna upp vid.

Bästa kapitelboken för lågstadiet

Bästa kapitelboken för barn 6-9 år:

Odjursspanarna av Annika Widholm och Jonna Björnstjerna

Äntligen kom den sjätte boken i den mysiga och lagom läskiga serien om Malva och Hanna. I den här boken har Malva och Hanna sommarlov och ska på läger och sova i tält vid en stor sjö, något de aldrig gjort tidigare. Det ska bli spännande men också läskigt, speciellt efter att de får höra att det finns ett odjur i sjön. Vågar de bada ändå? Sjöodjur finns väl inte på riktigt, eller?

En spännande och lättläst kapitelbok för barnet som börjat läsa själv och gillar lite läskiga historier. Den funkar också finfint som högläsningsbok.

Kommentarer inaktiverade.