Barnböcker, Boktips
Omslag till Den sista utposten av Cecilia Heikkilä. Bonnier Carlsen.

Omslag till Den sista utposten av Cecilia Heikkilä. Bonnier Carlsen.

Den sista utposten

Publicerat 21 september 2021 | Av |

Den sista utposten – finns den kvar?

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä är en helt fantastisk bilderbok som jag bara måste tipsa om. Drömsk, hoppfull, spännande och vacker – både för vuxna och barn.

Morfar Björn har ett vykort på kylskåpsdörren som Lilla Björn blir nyfiken på. På baksidan står det “Med hälsning från den sista utposten”. Morfar förklarar att han fick det i brevlådan långt innan Lilla Björn fanns. Morfar börjar berätta om den sista utposten och Lilla Björn börjar längta dit, fastän hen aldrig varit där. Morfar rullar ut kartor och förklarar att det krävs förberedelse hemma innan man kan resa dit, t.ex. behöver man ha koll på polstjärnan för att hitta norr om man tappar bort sig.

En dag är det äntligen dags att ge sig av mot den sista utposten. De ger sig ut på sitt livs äventyr – på båt över havet, via utterns vildmarksbutik och in i skogen. När de kommer till stället där den sista utposten ska ligga enligt morfars karta, är det helt öde där. Har de kommit dit försent? Men sen vänder morfar på kartan…

Jag kommer att tänka på bilderboksklassikern Till vildingarnas land när jag läser den här, och även på Tove Janssons böcker om Mumin. Tack vare de livfulla och detaljrika illustrationerna och det lätta men poetiska berättandet lyckas Cecilia Heikkilä förmedla en hel drömvärld full av känslor och mystisk, magisk stämning. En bilderbok att förälska sig i!

Kommentarer inaktiverade.