Helen Hoang
Den amerikanska romance-författaren Helen Hoang har hittills skrivit tre böcker med karaktärer som är på det autistiska spektrat.
Det är feelgood-berättelser som samtidigt tar upp utmaningar i att dejta på spektrat.
Kiss Quotient
Hoangs första bok The Kiss Quotient (Kyssfaktorn på svenska) handlar om det matematiska geniet Stella. Hon hatar att kyssas och har svårt för fysisk närhet. För att råda bot på detta, och för att lära sig hur man är en bra flickvän, anlitar hon eskorten och kläddesignern Michael. Vad som följer är humoristiska såväl som svåra försök att anpassa sig efter den neurotypiska normen i vad som förväntas av en partner i en heterorelation. Stella och Michael får snart känslor för varandra. Men Michael gör bara sitt jobb, eller? Och Stella är väl bara med honom för att utbilda sig?
The Bride Test
The Bride Test är Hoangs andra bok och följer Khai, som är Michaels kusin från Kyssfaktorn. Khai är autistisk och är övertygad om att han därmed inte kan känna känslor som andra personer. På grund av detta har han bestämt sig för att aldrig ha ett seriöst förhållande då han inte vill såra sin potentiella partner. Hans värld vänds upp och ner när hans mamma bjuder in den vietnamesiska Esme att bo med Khai över sommaren. För Esme innebär sommaren en möjlighet att få uppleva den amerikanska drömmen och skaffa sig ett bättre liv. Hemma i Vietnam har hon emellertid en dotter som hon inte berättat om för varken Khai eller hans mor. Men hur ska hon väcka känslor hos en man som inte anser sig ha några? Och vad händer när de blir kära på riktigt?
The Heart Principle
Hoangs senaste bok heter The Heart Principle och är enligt mig den bästa hittills. Romanen följer den världsberömda violinisten Anna som har fastnat i sitt spelande då pressen blivit alldeles för stor. Anna kämpar för att vara den perfekta dottern, den perfekta flickvännen och den perfekta violinisten. Detta är omöjligt, och innerst inne känner Anna att hon är annorlunda.
När hennes kille påstår att de behöver en paus i förhållandet för att han ska undersöka om hon verkligen är den rätta för honom (läs: han vill träffa andra) bestämmer sig Anna för att testa på app-dejting för första gången. Hon träffar då Quan, ännu en karaktär som först introducerats i Kyssfaktorn. Quan accepterar Anna för den hon är, och för första gången i sitt liv behöver inte Anna maskera sig själv. Quan kämpar själv med svårigheter i sin kroppssyn efter att ha genomgått en operation, men känner sig bekväm när han är med Anna.
När Annas terapeut påpekar att hon kan vara autistisk upplever hon en förståelse för sig själv som hon inte haft innan. Diagnosen förklarar allt. Men när hon berättar detta för sin familj avfärdar de henne. När Anna behöver bo med sin familj under en tid för att ta hand om sin pappa närmar hon sig allt mer så kallad “autistic burnout” (ungefär “autistisk utbrändhet”). När hennes ex vill ha henne tillbaka har Anna sedan svårt att säga nej då hon är så van vid att alltid gör det som alla andra vill. Hur ska hon kunna lära sig sätta gränser när ingen vill lyssna på henne?
Hoangs böcker ger mysig romantik men med oväntade djup. Det är berättelser om att acceptera sig själv och att inte behöva anpassa sig efter normen. De är också väldigt roliga och kommer garanterat locka till skratt.
Alla tre böckerna finns som e-bok och ljudbok på Libby.