Skönlitteratur
Foto: Nagygl

Foto: Nagygl

God jul!

Publicerat 9 december 2011 | Av |

Nu börjar året gå mot sitt slut och idag är det självaste julafton! Vi önskar alla läsare och besökare en riktigt fin helg med mycket vila, mat, trevligt sällskap och kanske snö.

En lite ovanlig idé är att ägna sig åt något kristet idag, oavsett hur religiös eller ateistisk man är. Julen är till stora delar en kristen högtid som vi firar till minne av Kristi födelse och det kan vara bra att känna till historien om Jesus. Om inte annat för att förstå när nya filmer och böcker flirtar med de klassiska berättelserna från evangelierna.

Och man måste ju inte läsa själva Bibeln som kan vara lite trögläst.

Man kan prova Barnens bibel av Anne de Vries där man får hela berättelsen lite hemtrevligt men ändå spännande berättad. Då kan man passa på att läsa igenom hela gamla testamentet också så att man lär sig vad en guldkalv symboliserar och vem Rut egentligen var.

Eller så kan man läsa Jonas Gardells personliga betraktelse Om Jesus, ett försök att lyfta fram den historiske Jesus, den enkle mannen som av många sågs som en obekväm bråkmakare, men som hade stora idéer.

Eller så kan man läsa Marianne Fredrikssons roman Enligt Maria Magdalena som skapade lite rabalder när den kom eftersom den handlar om en kärleksrelation mellan Jesus och Maria Magdalena.

Göran Tunström ger i Ökenbrevet också en skildring av en mer mänsklig Jesus som berättar om sitt liv i jagform.

Eller så kan man läsa den lite absurda Malkus testamente av Michel Faber. Den handlar om lingvisten Theo som av en slump hittar ett femte evangelium skrivet av ”Malkus” en man som var samtida med Jesus. Men Malkus skriver inte poetiskt och trots att han själv är övertygad om Jesus storhet lyckas han inte förmedla någon särskilt ädel bild av honom. Jesus beter sig ovärdigt när han hänger på korset. Han återuppstår inte, däremot tar lärjungarna droger efter hans död och ser syner som de tolkar som en återuppståndelse.

Det nya evangeliet skadar kristendomen långt mer än om en fiende till Jesus hade skrivit det. En nidbild av Jesus hade man kunnat avfärda, en krasst realistisk bild av en övertygad tidig kristen är svårare. Läsarreaktionerna på Amazon.com svämmar över, kristna över hela världen förtvivlar.

 

Här var alltså några förslag på hur man kan klämma in lite religion någonstans mellan Kalle Anka och julskinkan om man vill. Det finns hur många sätt som helst att läsa om Jesus. Berättelsen är spännande och stämningsfull, budskapet är fortfarande omvälvande.

Men om man hellre vill det kan det det vara nog så andligt med en annan slags text om man vill få lite lugn i allt julstök. Kanske en vacker dikt ur Thomas Tranströmers Dikter och prosa 1954-2004 som nog ligger under många granar i år.

Kommentarer inaktiverade.