Arrangemang, Skönlitteratur
Illustration: Diego Medrano

Illustration: Diego Medrano

Gay på Sri Lanka

Publicerat 1 juni 2011 | Av |

I Indien är det inte längre straffbart att ha en homosexuell relation, men på Sri Lanka gäller fortfarande den gamla brittiska anti-sodomilagen från 1883. Lagen är i praktiken avsomnad och ingen som är gay har dragits inför rätta på 60 år.

År 2005 firade gay-rörelsen för första gången helt öppet på en scen i Colombo och det är säkert bara en tidsfråga när den gamla lagen avskaffas. I Lonely Planet guiden råder man ändå homosexuella att vara diskreta eftersom det ju trots allt finns en lag.

Den homosexuelle författaren Shyam Selvadurai berättar i sin bok Funny boy – inte som andra om en uppväxt i den Lankesiska huvudstaden Colombo. Familjen tvingades att emigrera till Kanada år 1983 då den etniska konflikten mellan tamiler och singaleser blossade upp; en konflikt som kom att bestå ända fram till 2009.

Selvadurai vill inte betrakta romanen som självbiografisk, men förmodligen ligger berättelsen nära honom själv.

Bokens huvudperson Arjie växer upp i en övre medelklassfamilj. Pojkars och flickors världar är helt skilda från varandra, men Arjie får, tack vare sin uppfinningsrikedom och skicklighet i att fabulera, tillträde till flickornas lekar. Självklart får han vara brud när det skall lekas bröllop och han njuter av varje sekund då han sveps in i bröllopssarin och ceremonierna kan börja. Men en beskäftig flickkusin blir ett smolk i glädjebägaren när hon med yviga gester  spelar brudgum och allting urartar. Nu utestängs Arjie från den ljuva leken och får som straff städa och – ve och fasa – spela cricket med pojkarna.

Föräldrarna börjar bli lite oroliga för att han är ”konstig” och sätter Arjie i Victoria Academy, en pojkskola där den fruktade rektorn Black Tie härskar. Nu skall det äntligen bli en man av honom, tänker dom.

Men i sin klass möter han Shehan, som är homosexuell. Långsamt börjar den egna sexuella identiteten gå upp för honom.

Romanen skildrar också en familj som försöker parera i ett politiskt skeende som de inte kan förstå och inte vill vara del av. Arjies mamma ju är singales och pappan tamil.

Långsamt kryper våldet närmare, både i skolan och i grannskapet och skräcken är ständigt närvarande. Det är en insiktsfull psykologisk berättelse om vad som händer med människor i vardagen när en konflikt eskalerar. Plötsligt blir kollegor som förut varit vänner osams och alla positionerar sig. Familjen får till slut sitt hus förstört av en singalesisk mobb och emigrerar till Kanada.  Berättelsen kryper verkligen under skinnet och nutidshistorien blir levande när den på detta sätt vävs in i en familjeberättelse.

Nu har resebyråerna börjat sälja resor till Sri Lanka igen och har man besökt landet förstår man vilken enorm potential det har att bli ett stort turistmål. Människor man möter vill inte så gärna prata om det förflutna, utan blickar hellre framåt. Men som ofta finns det en bister och dold verklighet, som turisten inte märker något av.

Stadsbiblioteket Göteborg firar 2011 års HBTQ-festival med massor av arrangemang. Läs mer om vad som händer i huset på adressen www.stadsbiblioteket.nu/biblioteketet-goes-hbtq/

Kommentarer inaktiverade.