Färgstark roman av Nobelpristippad författare
Fader Huchard förmanade sina anhängare: ”Se upp med vad ni äter, vad ni dricker, vad ni andas in; se upp för vattnet, luften, framför allt hedningarna. Det där Djävulens anhang kan döda er med sina trollkonster.”
När Célanire stiger av båten är det till ett hårt drabbat område hon kommer. En gula feber-epidemi har precis skövlat många offer och det var knappt att man hunnit begrava alla döda.
När romanen tar sin början är året 1901. Vi får därefter under fem år följa Célanire på en livsresa som bjuder på en uppsjö av dramatiska händelser och också återblickar bakåt i tiden. Död, kärlek, svartsjuka, magi, dofter; romanen är rik på detaljer och händelser som är både skrämmande och ofta också mystiska.
Den föräldralösa Célanire, som från början härstammade från den franska kolonin Guadeloupe, var uppfostrad i ett kloster av Charité-systrarna i Paris. Hon hade själv inte avlagt något löfte, men kände en stark längtan att få tjäna Afrika och var nu utsänd för att ta sig an en kristen utmaning. Samtidigt har Célanire en minst sagt gåtfull personlighet och hur är det egentligen med hennes kristenhet?
Hon sätts direkt att leda traktens missionsskola; ett internat för flickor. Skolan är mer eller mindre i förfall när Célanire tar över ledarskapet och med sin järnvilja får hon saker att hända där. Hennes ledarskap innebär dock många komplikationer.
Efter att ha läst den 264 sidor tjocka romanen konstaterar jag att långt ifrån alla frågor kring romanens huvudperson har besvarats. Men jag har fått ta del av en myllrande och mycket speciell berättelse med många spännande stickspår och vinklingar.
Låna romanen Célanire på ditt närmaste bibliotek och läs gärna också om författaren Maryse Condé på databasen Alex (som du kan använda både här och hemifrån, klicka på länken för mer information).