Skönlitteratur

Ett dramatiskt litet bi

Publicerat 20 april 2013 | Av |

I två år har nigerianska tonårsflickan Little Bee suttit i en flyktingförläggning utanför London. Hon har lärt sig perfekt engelska: ”drottningens engelska” och hon har telefonnumret till en brittisk journalist.

Men när hon ringer honom blir han mest nervös och några dagar senare har han tagit livet av sig. Little Bee lyckas ändå ta sig till hans hus där hans änka Sarah och son Batman (som egentligen heter Charlie) bor.

Little Bee (samma titel på svenska som engelska) av Chris Cleave är en bok med många gåtor och överraskningar. Hur känner Little Bee den engelska familjen? Vad hände när de träffades på stranden i Nigeria några år tidigare? Varför saknar Sarah ett finger på ena handen?

Både Little Bee och Sarah är berättare. Little Bee fascinerar med sitt perfekta språk och vilja att förstå brittisk kultur, samtidigt som vissa saker ändå alltid kommer vara utom räckhåll för henne. Sarah har levt ett betydligt mer privilegierat chicklitaktigt liv med arbete på en damtidning och en otrohetsaffär.

Så det börjar lite småtrevligt. Little Bee skriver om hur hon önskar att hon var ett enpundsmynt. Alla blir glada när de ser ett sådant mynt. Man får stanna ett tag och sedan försvinna vidare och alla är nöjda. I stället för att som flykting alltid betraktas som en börda och en kostnad, som någon som inte passar in.

Och sen rullar berättelsen igång och blir mörkare och mörkare för varje sida.

Det är skickligt. Det börjar med att man blir ganska trivsamt underhållen och plötsligt har man läst en nattsvart politisk roman om flyktingpolitik och interna stridigheter i Nigeria, inklusive en riktigt obehaglig gängvåldtäkt.

Det är lättläst och annorlunda och rörande.

Kommentarer inaktiverade.