Boktips, Skönlitteratur

"Lyktsken" av Michael Ondaatje. Natur Kultur Allmänlitteratur.

En trollbindande berättarröst

Publicerat 8 november 2019 | Av |

Michael Ondaatjes senaste, gåtfulla roman “Lyktsken” utspelar sig i ett krigshärjat, skralt upplyst London. Ett syskonpar trevar sig fram i en obegriplig och otrygg skuggvärld.

Romanens berättarröst tillhör Nathanael Williams, som tänker tillbaka på ödesåret 1945, då han och hans storasyster Rachel övergavs av sina föräldrar. Officiellt avreste de till Singapore, men syskonen upptäckte mammans koffert dold i husets källare och insåg att sanningen var en annan och betydligt mera skrämmande.

In i trevåningshuset på Ruvigny Gardens flyttade “Nattfjärilen”, en tystlåten, glasögonprydd bekant till deras mor, och antog rollen av förmyndare. Nattetid blev vardagsrummet hädanefter samlingsplatsen för en märklig skara excentriska tillika ljusskygga individer. De flesta gick under täcknamn och allt omkring deras förehavanden var mycket hysch-hysch.

Nathanael slog sig i lag med före detta boxaren “Pilen från Pimlico”, som blev som en far för honom. Pilens skumraskaffärer bestod bland annat i att han transporterade insmugglade greyhounds per pråm uppför Themsen. Vid samma tid lärde Nathanael känna en besynnerlig flicka, som han gav namnet Agnes. Deras kärleksmöten försiggick – i smyg – nattetid i övergivna hus.

I bokens andra parti är vi framme vid 1959. Nathanael har fått arbete inom underrättelsetjänsten, med uppgift  att mörka komprometterande uppgifter från andra världskriget. Detta ger honom möjlighet att i arkiven söka svar på vad som hände föräldrarna. Det visar sig bland annat att Nathanaels mor Rose, med kodnamnet “Viola”, arbetade som spion.

Lyktsken handlar om hur uppväxten formar oss och om hur det förflutna kan skugga nutiden. Den första delen är undflyende och svår att få grepp om med sina talrika och ofta motstridiga uppgifter, men den magiska berättarrösten håller likafullt läsaren trollbunden.

Michael Ondaatje är född på Sri Lanka, men kom till England 1954 för att börja på internatskola. Sedan 1960-talet är han bosatt i Kanada. De flesta av oss förknippar nog Ondaatjes namn med Den engelske patienten (1992). Hans övriga böcker har (en smula orättvist kan man tycka) hamnat i skuggan av romanen som inte bara erhöll Bookerpriset, utan till på köpet utsetts till den förnämligaste av alla de romaner som tilldelats utmärkelsen sedan den instiftades 1969.

Det är åtta år sedan Ondaatjes förra roman Kattens bord (som Lyktsken har beröringspunkter med) kom ut. Lyktsken är författarens åttonde bok.

Läs en magisk roman med en trollbindande berättarröst!

Kommentarer inaktiverade.