En kopp te till med engelska överklassen!
Ta semester ett tag från – som Johan Hakelius skriver – ”vår egen, rätt fåniga tidsålder”. Drick en kopp te till och följ med till drottningens England.
Här kommer en fortsättning för dig som gillade inlägget En kopp te med den engelska överklassen!
Det är alltid nyttigt med perspektivskiften. Winston Churchills yngsta dotter Mary Soames tecknar i A Daughter’s Tale ett ytterst kärleksfullt porträtt av fadern, som hon stod mycket nära. Hon var sjutton år när England förklarade Tyskland krig och en stor del av boken ägnas åt andra världskriget. Mary följde med sin far på många av hans uppdrag såväl hemma som utomlands. A Daughter´s Tale är nästintill omöjlig att lägga ifrån sig innan sista sidan är läst.
Lady Almina och verklighetens Downton Abbey
Fiona Carnarvons böcker Lady Almina och verklighetens Downton Abbey respektive Lady Cathrine och verklighetens Downton Abbey visade sig vara långt mer intressanta än jag vågat hoppas på. Den nuvarande, åttonde grevinnan av Carnarvon har intervjuat trotjänare, studerat brev, läst böcker om tidsperioden samt genomsökt vindar och skrymslen och vrår på ”Highclere Castle” i jakt på stoff till sina böcker. Resultatet har blivit livfulla porträtt av hög som låg.
Sarah Goodalls Dagbok från palatset: mina tolv år i tjänst hos prins Charles är skandalös och ganska illa skriven, men definitivt underhållande. Boken – som skrevs efter att författaren fått sparken från slottet – är en intressant skildring av en ovanlig arbetsplats. Ta tillfället i akt och kika bakom fasaden på Buckingham Palace.
Den i särklass roligaste bok som jag läst på sista tiden är Clare Baldings charmerande självbiografi My animals and other family (finns också som ljudbok). Clare Balding växte upp med en brun och vit boxer vid namn Candy som ansvarstagande nanny. I likhet med Emil i Lönneberga hade hon en stark benägenhet att – helt oavsiktligt – ställa till med ”hyss”. Claire tecknar roande och färgstarka porträtt av familjens fyr- och tvåbenta medlemmar.