En kopp te med engelska överklassen!
Finns det något härligare än att frottera sig med den excentriska brittiska överklassen så här på sommaren? I bokform förstås och gärna med en kopp Earl Grey inom räckhåll. Med nedanstående titlar staplade på soffbordet så gör det detsamma ifall regnet står som spön i backen!
Att Johan Hakelius lider av svårartad anglomani (=besatthet av det engelska) kommer knappast som en överraskning efter att ha plöjt Döda vita män (2009), Ladies (2010) och nu senast Rule, Britannia (2014). Vi formligen bombarderas av fascinerade detaljer om excentriska britter (från de två senaste seklen) och förstummas av författarens briljanta formuleringar och blixtrande humor. För att undvika korvstoppning kan det dock vara klokt att läsa böckerna med avbrott.
De osannolika systrarna Mitford
Cecilia Hagen är de svenska anglofilernas grand old lady. De sex systrarna i hennes härliga biografi De osannolika systrarna Mitford: en sannsaga figurerar föga förvånande även hos Hakelius. Systern Diana lämnade sin man för fascistledaren Oswald Mosley och Nancy blev berömd författare. Unity glödde för nazismen och flyttade till Tyskland och idolen Hitler medan Jessicas hjärta brann för kommunismen. Pamela födde med liv och lust upp höns och Deborahs öde var att bli slottsfru. Kan en bok med ett sådant stoff bli annat än fängslande? Boken finns också inläst som ljudbok.
Cecilia Hagen har följt lady Diana i hasorna och åstadkommit en intressant och lättläst levnadsteckning och reseberättelse i ett: Mina resor med Diana. Hagen hittar mängder med likheter mellan Diana och sig själv, till exempel att båda hade urusla relationer till sina mödrar. Läs dock boken med försiktighet, så den inte kullkastar dina resplaner inför sommaren.
Om du mer ingående vill bekanta dig med lady Diana är en chockrosa tegelsten med titeln Dianabiografin skriven av journalisten Tina Brown ett givet val. Boken är seriös och uttömmande. Jag häpnar och förskräcks över att man kan veta precis allt om Dianas liv, ända in i privatbostaden och intill minsta replik. Tina Brown helgonförklarar inte Diana utan framställer henne som en ytterst motsägelsefull person – empatisk och generös, men på samma gång beräknande och girig.