Facklitteratur, Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Gustavs grabb". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Gustavs grabb". Albert Bonniers förlag.

Elins lästips inför sommaren

Publicerat 22 juni 2012 | Av |

På sommaren brukar man äntligen ha tid att läsa och läsa och läsa. Men vad ska man läsa egentligen? Här är mina bästa tips.

Jag gillar att ha läsprojekt på sommaren. Ofta bestämmer jag mig för att läsa alla deckare i en viss serie eller böcker på ett visst tema, till exempel klassiker. Kanske är det så du ska göra i sommar också? Mitt förslag på lästema för dig i sommar är sanna berättelser, alltså böcker som baserar sig på verkliga händelser. Extra spännande tycker jag att det är att läsa när någon skriver om sitt liv. Här kommer mina tips på författare som skriver om sig själva.

Om du är som jag och gillar att ha läsprojekt så är kanske Karl-Ove Knausgårds Min kamp-serie något för dig. I en lång serie, bok nummer fyra har precis kommit på svenska, skriver han om olika perioder i sitt liv. Han gör upp med sin pappa, skriver om att bli förälder, skriver om att bli vuxen. Jag läste någonstans en beskrivning av Knausgård att han kan ägna tio sidor åt att beskriva ett toalettbesök och lite så är det (men mycket  intressant  och inte så många toalettbesök som tur är).

När jag försökte förklara vad det var som var så fantastiskt med Knausgård för min killkompis så sa han ”Okej, någon som skriver en tjock bok om att han vill ligga med någon men inte får göra det. Vad är det med det? Det har man ju varit med om för många gånger själv” Så kan det nog vara, men det fantastiska med Knausgård är att han skriver väldigt nära, väldigt detaljerat och väldigt utlämnande. Jag tycker att han skriver makalöst bra och otroligt intressant om sitt liv.

”Man brukar säga att det som inte dödar härdar. Det är inte min erfarenhet. Min erfarenhet är att det som inte dödar gör en bitter.” Ungefär så skriver Leif GW PerssonGustavs grabb.  Man får följa den klassresa som Leifs föräldrar gör. De lämnar det lilla samhället de kommer ifrån, flyttar till storstaden och klättrar i de sociala hierarkierna. Alltid med en känsla av att inte riktigt lyckas passa in. Han skriver även om sin komplicerade relation till sin mamma. Imponerande insiktsfullt och resonerande skriver han om sin barndom och hur den har präglat honom. Boken går också att läsa som e-bok. Mitt egna läsprojekt i sommar är att läsa alla Leif GW Perssons deckare, det kan nog bli en bra lässommar tror jag.

Sportvärlden skakades om när Patrik Sjöberg kom med sin självbiografi Det du inte såg, skriven tillsammans med Markus Lutteman. I boken avslöjar han de sexuella övergrepp som han utsattes för av sin tränare. Modigt berättar han om dessa upplevelser. Boken handlar även om Patriks uppväxt och hans fantastiska höjdhoppskarriär. En mycket stark bok, väl värd att läsa även för oss sportanalfabeter.

Så här i fotbollsEM-tider så passar det väl alldeles utmärkt för er som inte har läst Zlatan Ibrahimovics bok om sig själv Jag är Zlatan, skriven tillsammans med David Lagercrantz. I boken får man inte bara läsa om fotbollsmatcher och klubbyten, utan också läsa om Zlatans uppväxt i Rosengård. Det är den delen av boken som jag tyckte bäst om, men så är jag också sorgligt okunnig när det kommer till bollsporter. Zlatan berättar om en uppväxt där mamman jobbar och jobbar, men där pengarna ändå knappt räcker till mat så barnen kan äta sig mätta. En skildring av det svenska klasssamhället idag. Boken finns också som e-bok – perfekt om du inte vill resa dig ur hängmattan och gå till biblioteket.

Kommentarer inaktiverade.