Årets bästa deckare
Svenska deckarakademin utsåg den 20 november årets bästa kriminalromaner, årets bästa deckardebutant och fackbok samt delade ut ett antal utmärkelser.
Bästa kriminalroman
Årets bästa svenska kriminalroman blev Den döende detektiven av Leif G. W. Persson med motiveringen ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”. Priset är ”Den Gyllene Kofoten”.
Övriga nominerade var:
Camilla Grebes & Åsa Träffs Bittrare än döden
Lars Keplers Paganinikontraktet
Olle Lönnaeus Mike Larssons rymliga hjärta
Kristina Ohlssons Tusenskönor
Årets bästa översatta kriminalroman
Årets bästa till svenska översatta kriminalroman blev Devils Peak (originaltitel ”Devil’s Peak”) av Deon Meyer i översättning av Mia Gahne med motiveringen ”Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj”. Meyer nominerades för tredje gången, och får också priset ”Den Gyllene Kofoten”.
Övriga nominerade var:
Faïsa Guènes Sista Beställningen på Balto (”Les gens du Balto”, övers: Lotta Riad)
Reginald Hills Dödsmässa (”Midnight Fugue”, övers: Ulf Gyllenhak)
Arnaldur Indridasons Mörka strömmar (”Myrká”, övers: Ylva Hellerud)
Iain Pears John Stones fall (”Stone’s Fall”, övers: Nils Larsson)
Debutpris
Ett debutpris gick till Anders de la Motte för [geim] med motiveringen ”En roman, förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning”.
Övriga priser
- Bästa faktabok till Jan Hemmel för Skånska mord med motiveringen ”Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning”.
- Ulf Gyllenhak tilldelades diplom för berömvärd översättargärning.
- Ett specialpris tilldelades deckarkännaren och förläggaren Bertil Falk för ”ett brett och oförtröttligt pionjärarbete, genren till gagn”.
- Den amerikanska deckarförfattaren Sara Paretsky tilldelades en Grand Master med motiveringen ”Med feministiskt perspektiv för hon arvet från Chandler vidare i sina spännande deckare, förankrade i en samhällskritisk tradition”.
- Den svenske deckarförfattaren Ulf Durling blev också Grand Master med motiveringen: ”Stillsamt ironiskt och psykologiskt djupborrande spinner han sina finurliga intriger i en noga instuderad närmiljö”.
- En Special Grand Master tilldelades den svenske deckarkritikens och -forskningens nestor Jan Broberg.