Annicas bästa romaner 2023
2023 har varit året då jag har fått kämpa för att hitta lästid. När kvällens sysslor är avklarade har jag sjunkit ner i soffan, riktat läslampan mot den i knät uppslagna boken och – somnat. Tråkigt men sant.
Böckerna visar dock ingen hänsyn, de struntar i min kvällströtthet, de vill bli lästa! Speciellt ett år som 2023, då listan över titlar jag vill läsa bara blivit längre och längre. Därför har jag detta år börjat (trumvirvel) läsa i kollektivtrafiken. Ja, börjat, för jag har inte velat eller kunnat innan. På grund av olika anledningar som vi inte behöver gå in på här (åksjuka, för liten handväska, osv). Med e-boksappen Libby i telefonen har jag med mig litteraturen var jag än går, och det har räddat mig från ruinens brant i år. Om ruinen är den hemska plats där böcker förblir olästa. Libby va, teknikens under!
Nästan allt jag läst i år har varit riktigt toppen, här kommer ett urval.
Om uträkning av omfång 1 och 2 av Solvej Balle
I augusti kom första delen av den danska författaren Solvej Balles tänkta septologi Om uträkning av omfång ut på svenska, och i november kom andra delen. Böckerna handlar om Tara Selter, en kvinna som fastnar i tiden. Varje dag vaknar hon upp till 18 november. Om det är själva tiden som har stannat, eller om det bara är för Tara som dagen upprepar sig är det ingen som vet. Hur som verkar Tara vara den enda som uppfattar det som har hänt. Personerna i Taras omvärld lever sina liv som vanligt, lyckligt ovetandes om att dagen den 18 november vid midnatt börjar om igen – i alla fall så som Tara upplever det. Ovan som jag är vid att läsa litteratur med overkliga och/eller övernaturliga inslag ställer jag mig redan några meningar in i boken den helt naturliga frågan: vad är det som har hänt?! Är det på riktigt, är det en dröm, är det en liknelse? Är huvudpersonen drabbad av en sjukdom, eller är det en allegori över vår samtid!? Så många frågor och inga svar ges.Men tack och lov för det! För vad skönt det var när jag slutade fundera över vad som hänt, och tillät mig bara vara i Taras berättelse. Tara söker inte heller nödvändigtvis efter svaret på vad som hänt henne, men hon letar efter vägen ut. En väg ut ur den 18 november och in i den 19, 20, 21 november och alla dagar som under normala omständigheter följer därpå. Det är finstämt och existentiellt, stillsamt och rafflande spännande på en och samma gång. En otrolig läsupplevelse och jag ser fram emot de återstående fem (!) delarna.
Empusion av Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk har länge varit en av mina stora favoriter. Hennes säregna och stundtals humoristiska sätt att skriva, och hennes ofta historiskt präglade berättelser gör henne till en av vår tids allra mest intressanta författare. Böckerna utspelar sig ofta i hemlandet Polen, så även hennes senaste som kom på svenska i september. Den gåtfulla titeln, Empusion, är en sammanslagning av två ord: Symposium (på svenska Gästabudet) som är ett verk av Platon, där män i dialogform syftar till att bestämma kärlekens väsen; och Empusa, en sorts halvgudinna snedstreck kvinnlig demon som i den grekiska mytologin lockade män i döden.
Vi får följa den lungsjuke studenten Mieczysław Wojnicz som i september 1913 anländer till det berömda sanatoriet Görbersdorf, vackert beläget invid bergen i nedre Schlesien. Där tillbringar han dagarna lyssnandes till sina manliga medpatienters enträgna diskussioner om dagsaktuella frågor, världspolitik, existensen och förstås: kvinnan, detta gäckande, skälmska väsen. Fantastiskt rolig, intressant och spännande läsning från början till slut.
Kvällens röster av Natalia Ginzburg
Kvällens röster av italienska författaren Natalia Ginzburg utkom för första gången 1961, men kom i svensk nyöversättning i maj i år. Den utspelar sig i en sömnig italiensk by, åren efter andra världskriget. Det är myllrande och familjärt, om vardag och vemod, kärlek och längtan och alldeles, alldeles underbart. Till formatet nästan fulländad, kort och koncis, kärnfull och vacker. Ett format jag ofta återkommer till, men det finns väl en anledning till det.
Om uträkning av omfång 1 och 2, Empusion och Kvällens röster finns alla som e-bok via appen Libby.