Än finns det hopp
Vi har olika knep för att koppla av. Mitt är att läsa, som är ett oslagbart sätt att rensa huvudet från dystra eller malande tankar. Här kommer ytterligare förslag på slukarböcker att låna på Stadsbiblioteket. Läs och må bra!
Än finns det hopp av Karin Wahlberg påminner om Per Anders Fogelströms gamla hederliga Staden-serie, fast här rör det sig inte om Stockholm utan om en fiktiv stad vid namn Ekstad (Kalmar?). Året är 1953 och händelserna i romanen cirklar kring stadens lasarett.
En polioepidemi har brutit ut och skrämt vettet ur Ekstads invånare och lasarettets personal går bildligt talat på knäna. Att Karin Wahlberg själv arbetar som läkare ger tyngd och trovärdighet åt framställningen. 3000 svenskar drabbades av förlamning och Sverige ansattes i ovanligt hög grad. Först 1957 kom det efterlängtade vaccinet.
Wahlbergs vidlyftiga persongalleri hindrar oss inte från att engagera oss alldeles omåttligt i allt från dryga överläkare, fisförnäma läkarfruar, barska sjuksköterskor, utarbetade biträden, gröna läkarkandidater, förälskade sköterskeelever, pinade baderskor och förkrossade patienter etc. Sjukhusets hierarki är knivskarp; läkarna har till exempel egen matsal med vita dukar medan biträdena får mumsa på medhavda smörgåsar i köket. Romanen är full av tidsmarkörer och vi får oss massor av intressant socialhistoria till livs.
Jag har redan reserverat nästa del Livet går vidare och är mer än nyfiken på karaktärernas vidare öden.