Skönlitteratur

Detalj från omslag till Swede Hollow av Ola Larsmo. Albert Bonniers förlag.

Swede Hollow: ett okänt stycke svensk utvandringshistoria

Publicerat 28 mars 2017 | Av |

När jag läser Ola Larsmos senaste dokumentärroman om utvandrarboomen till Amerika runt sekelskiftet 1900 kommer jag osökt att tänka på Per Anders Fogelström. Båda två visar osviklig solidaritet med sina romangestalter på samhällets skuggsida.

Ola Larsmos gripande roman Swede Hollow tar upp en bit av vår utvandrarhistoria som inte är särskilt känd. Författaren levandegör tillvaron för de svenskar som för drygt hundra år sedan gav sig av till Amerika och som där aldrig lyckades skapa sig någon dräglig tillvaro.

I likhet med Per Anders Fogelström sätter Larsmo strålkastarljuset på en grupp fattiga människor. I vått och torrt får vi följa familjen Klar från Örebro, SnickarAndersson med familj, änkan Lundgren med son och Inga Norström från Dalsland med flera. Deras liv bestod mest av slit och släp, enformighet, stank, kyla, värk, sjukdom, begravningar, bröllop, fylleri, slagsmål, olycksfall och till och med mord och lynchningar. Det var en tillvaro i stort sett utan framtidsdrömmar och ambitioner.  

I dalgången Swede Hollow (även kallad den svenska dalen eller kort och gott Dalen), belägen mitt i Minnesotas huvudstad St. Paul, bodde över tusen svenska immigranter vid sekelskiftet 1900 i förfärande fattigdom. Dalen utgör mer än någon av romanens karaktärer dess kärna och beskrivs in i minsta detalj. Den bestod av fallfärdiga, lappade och dragiga ruckel, inklämda mellan livligt trafikerade järnvägsspår. Här huserade de som stod längst ned på samhällsstegen, främst svenskar, men också italienare, polacker och irländare. Invånarna i Dalen behärskade knappt någon engelska alls. Man höll sig inom sin krets, umgicks inte gärna över språkgränserna. Men inte desto mindre fanns här solidaritet och hjälpsamhet när någon i Dalen drabbades av olycka.

Fasta jobb var näst intill omöjliga att få för dem som saknade kontakter.

Mat fick man på bordet genom att göra dagsverken, ofta vid järnvägen. Romanen är en guldgruva när det gäller information om arbetslivet på den tiden. Larsmo låter oss följa arbetet vid järnvägen, på en konfektionsfabrik, i ett tvätteri samt delta i en storstädning. Arbetsmiljön var under all kritik och arbetsplatsolyckor vardagsmat.

Larsmo har sprängt in ”urklipp” ur samtida dagstidningar och citerat ur rättegångsprotokoll. 1956 jämnade man bebyggelsen i Dalen med marken och numera är Swede Hollow en naturskön park.

Låna och läs en faktaspäckad och beundransvärd roman där det går att dra paralleller till dagens invandring till Sverige.

Kommentarer inaktiverade.