Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Yellowface" av R. F. Kuang. The Borough Press.

Omslag till boken "Yellowface" av R. F. Kuang. The Borough Press.

Yellowface

Publicerat 19 september 2023 | Av |

Identitetspolitik och tolkningsföreträde… fast roligt.

R. F. Kuang är en amerikansk författare av kinesiskt ursprung. Kanske hade få andra vågat sig på att skriva en bok som Yellowface.

Begreppet yellowface syftar till att någon som icke-asiat skulle förklä sig eller utge sig vara av asiatiskt ursprung, vilket är själva grundkonceptet för denna roman.

Bokens huvudperson, June Hayward, har alltid velat vara författare men det har inte gått särskilt bra. Hennes debut, en autofiktiv roman, sålde dåligt och hon har inte fått någon idé på en ny bok. Hon jämför sig med Athena Liu som hon träffar någon gång då och då men som hon inte tycker särskilt mycket om. Athena är en stjärna inom bokvärlden och lyckas skriva bästsäljare efter bästsäljare.

En kväll när June är hemma hos Athena dör Athena plötsligt när hon sätter en bit pannkaka i halsen. June tar tillfället i akt och själ utkastet på det som skulle varit Athenas nästa bok. Det är ett utkast som skrivits på skrivmaskin, som inte diskuterats med någon annan och som ingen annan än June kände till.

June redigerar och skriver om delar av utkastet. Hon lägger ner så mycket arbete på det att hon själv upplever att det är lika mycket hennes skapelse som Athenas.

Vad som följer är en slags satir på modern woke-kultur. Boken är ett epos över kinesiska arbetare under första världskriget. Är det okej att June, som vit kvinna, skriver om kinesiska erfarenheter?

Förlaget bestämmer genast att boken är deras nästa storsatsning. För att det ska sälja bra behöver de också rättfärdiga att June skriver denna typ av bok. Nya författarporträtt tas av henne där hon ser lite mer solbränd ut och de lanserar henne med mellannamnet som efternamn. June Hayward blir etniskt obestämbara Juniper Song.

Yellowface beskriver ett så extremt koncept, det att en vit författare själ en kinesisk-amerikansk författares verk och sedan utger sig för att själv vara av kinesiskt ursprung. Visserligen ljuger hon inte rakt ut, när någon frågar svarar hon ”I am white.” Det hindrar inte Twitter-användare från att såga henne totalt.

Förutom att driva med identitetspolitik är Yellowface en bok om en kvinna som hamnar djupare och djupare i galenskap. Det blir lite av en spökhistoria.

Denna bok var riktigt välskriven! Huvudkaraktären var rätt osympatisk och jag fick känslan av att se en olycka hända utan att kunna kolla bort. Ändå blev det ganska roligt av det absurda.

Yellowface finns även som e-bok och e-ljudbok i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.